MKB-Nederland: Afspraken Brexit hoopgevend, maar we zijn er nog niet

20-3-2018

"Hoopgevend, maar we zijn er nog niet". Dat zegt MKB-Nederland in reactie op de maandag door EU-onderhandelaar Barnier gepresenteerde afspraken over een transitie-akkoord met betrekking tot de Brexit. Uit de gemaakte afspraken blijkt dat het Verenigd Koninkrijk na de stap uit de Europese Unie op 29 maart 2019 nog tot 1 januari 2021 deel blijft uitmaken van de douane-unie en de interne markt. Ook blijven de Britten gebonden aan de EU-regels. De afspraken moeten vrijdag worden bekrachtigd door de Europese regeringsleiders.

Regels derde landen
"Duidelijkheid over de transitieperiode tussen de EU en het VK is juist voor mkb-ondernemers van groot belang", zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. "Een groot deel van de mkb-bedrijven die exporteren doen dit nu binnen de interne markt. Zij hebben nog niet eerder te maken gehad met de regels die gelden voor derde landen die buiten de EU vallen. Zo worden ondernemers niet in maart 2019 al geconfronteerd met een nieuwe of nog onduidelijke situatie."

Voorbereidingstijd
De transitieperiode is wel tijdelijk, dus het blijft volgens Visser van onverminderd groot belang dat vaart wordt gemaakt met goede afspraken voor de periode daarna. "Die moet ondernemers ook tijd bieden om zich daarop voor te bereiden."

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers