Update verlenging Cao Tentoonstellingsbedrijven

14-2-2018

Belangrijke thema’s op de arbeidsmarkt als duurzame inzetbaarheid, flexibilisering en sociaal economische ontwikkelingen zijn thema’s die ook sterk van invloed zijn op de collectieve arbeidsvoorwaarden in de Tentoonstellingsbranche. Het is aan sociale partners CLC-VECTA, FNV en CNV om deze en andere zaken die van belang zijn voor het welzijn van werknemers, alsook de gezamenlijke relatie met werkgevers, samen te brengen in een leesbare en werkbare cao die kan rekenen op en breed draagvlak. Graag informeren we je over de stappen die we nu nemen om tot dat punt te komen en uiteraard wat deze 'cao-loze' periode voor je betekent.

Leesbaarheid
Een cao leesbaar en begrijpelijk maken en houden is geen gemakkelijke opgave. Sociale partners hebben daarom de hulp in geroepen van een externe tekstschrijver met ervaring op dit vlak. Zijn aanpak richt zich op een logische indeling van hoofdstukken op thema, kortere zinnen, het vermijden van moeilijk en juridisch taalgebruik en het schrappen van herhalende en overlappende teksten. Verwijzingen naar wetgeving en andere cao-bepalingen worden beperkt gehouden en opsommingen in zinnen worden vervangen voor streepjes of tabellen. Het concept dat nu voor ligt is een verademing en realiseert het beoogde doel, maar roept ook nog wat vragen op. In de komende weken buigen sociale partners zich daar over.

Verlenging
Na veel aftasten, inlezen, achterbannen raadplegen en bestuderen van de huidige cao en (aankomende) wetgeving, hebben sociale partners hun uitgangspunten voor de nieuwe cao uitgewisseld. Afgelopen week heeft de eerste onderhandelingsronde plaatsgehad, in de komende weken staan volgende rondes gepland. Uiteraard informeren we je direct als er resultaten te benoemen zijn. Streven is het eventuele akkoord direct te verwerken in de herziene tekst, maar de beantwoording van de vragen die herschrijven nu heeft opgeroepen, zal bepalen of dat realiseerbaar blijkt.

Geen cao, toch naleving
Nu de looptijd van de cao op 31 december afliep en daarmee ook de Algemeen Verbindend Verklaring, ben je wellicht in de veronderstelling dat je de cao niet hoeft na te leven. Niets is minder waar; tijdens een zogeheten cao-loze periode blijft de cao nawerken, doordat bepaalde bedingen onderdeel zijn geworden van de individuele arbeidsovereenkomsten die geldt tussen werknemers en werkgevers. Als er vervolgens weer een cao wordt afgesloten, dan gaat deze gelden, vaak ook met een terugwerkende kracht, gebruikelijk in de Tentoonstellingsbranche.

Sociaal Fonds
Wellicht in dit kader goed te vermelden dat de (Algemeen Verbindend Verklaarde) Cao Sociaal Fonds Tentoonstellingsbedrijven een looptijd kent tot en met 2021 en dus van kracht blijft. Daarmee ook de in deze cao vastgelegde werkgeversbijdrage.

Meer weten? Neem contact op met het cao secretariaat (CLC-VECTA) op +31 (0)346 - 352 444 of d.philipse@clcvecta.nl.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers