Verenigingswerk in coronatijd: de week van 13 april

20-4-2020

In de week waarin in navolging van Denemarken ook Duitsland en België het verbod op openbare evenementen verlengen tot eind augustus, wordt in Nederland volop gesproken over de 1,5 meter samenleving. Voorwaarde voor versoepeling van maatregelen onder de intelligente lockdown. Voor veel sectoren, waaronder de evenementenbranche, is het niet zo eenvoudig een werkbaar protocol te ontwikkelen dat ook nog eens rendabel is. Los nog van de vraag of opdrachtgevers, bezoekers, exposanten aan beurzen al klaar zijn voor een opstart van evenementen. Met de opstart van een werkgroep en in overleg met collega-brancheverenigingen in het EventPlatform en ondersteund door o.a. MKB-Nederland zijn we aan de slag gegaan met inventariseren van (on)mogelijkheden en het in kaart brengen van de gestelde voorwaarden en kaders voor een dergelijke protocol.
 
Met een radiospot op NPO 1, NPO 2, 3FM en NPO 5 trapten we op vrijdag onze campagne wijhelpengraag.nu af. Een initiatief van CLC-VECTA namens organisatoren en toeleveranciers in de evenementenbranche waarmee we oproepen de capaciteiten van onze geweldige eventprofessionals niet onbenut te laten. De spot is tot en met 30 april dagelijks te horen en wordt ruim ondersteund via social media en leden van CLC-VECTA. Via www.wijhelpengraag.nu brengen we vragen voor ondersteuning van mensen, bedrijven en instanties samen met het aanbod van ondernemers in de evenementenbranche. De campagne heeft al kunnen rekenen op flinke zichtbaarheid, enthousiasme en sympathie voor onze zwaar getroffen branche.
 
Om onze lobby naar de overheid meer kracht bij te zetten, publiceerden we al eerder een onderzoek naar de impact van het coronavirus op de omzetcijfers en werkplekken in onze branche. Al vaker hebben we daarbij opgemerkt dat kennis van en inzage in de keten van ondernemers die betrokken zijn bij evenementen te kort schiet bij de politiek. Aanleiding voor ons om een aanvullende infographic te ontwikkelen waarin we de keten voor beurzen, congressen en zakelijke en publieksevenementen in kaart brengen. Komende week volgt de publicatie hiervan.
 
Vorige week kon je in ons verslag al lezen over de werkgroep die aan de slag is gegaan met een ondersteunende notitie voor sectorale steunmaatregelen en een langere verlenging van de bestaande steunmaatregelen voor onze sector. Inmiddels is de laatste hand gelegd aan een brandbrief die komende wordt aangeboden aan verschillende lobbyorganen en Kamerleden. Het eerdergenoemde onderzoek en de keteninfographic maken onderdeel uit van de brandbrief welke we uiteraard na verzending komende week zullen publiceren.
 
Ook deze week hebben we weer een podcast gepubliceerd. Robert de Vries van Quality Bookings, Eventbureau.nl en Theaterbureau.nl vertelt over mogelijke opties die hij ziet voor de ‘nieuwe’ 1,5 meter-maatschappij en praat over kritisch kijken naar je onderneming. Ook deelt hij zijn visie over digitale kansen binnen de evenementenbranche, maar benadrukt daarbij dat de behoefte elkaar live te ontmoeten er altijd zal zijn. Wil jij ook jouw ondernemersverhaal in tijden van coronacrisis vertellen en tips en inspiratie delen met collega-ondernemers? Bel of mail ons dan!
 
Het coronavirus levert ook uitdagingen op ten aanzien van veiligheid op de werkvloer. Nu al op plekken waar nog gewerkt wordt, maar zeker ook met een eventuele versoepeling van de maatregelen. We publiceerden de handreiking 'Hoe veilig en gezond om te gaan met COVID-19 op de werkvloer' van MKB-Nederland, VNO-NCW en AWVN.    
 
Verder blijft het aantal praktische ondersteuningsvragen aan ons bureau en juridisch loket onverminderd groot. Of het nu gaat om de NOW of TOGS regeling, het wel of niet (laten) opnemen van vakantiedagen, uitbetaling van reiskosten en vakantiegeld, algemene voorwaarden en betalingsdicsussies, de quarantaineplicht in Duitsland; ook wijhelpengraag.nu, als altijd, met kennis en praktische tips op deze en andere vragen.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers