Verenigingswerk in coronatijd: de week van 8 juni

15-6-2020

Het was de week waarin we als Eventplatform een webinar organiseerde om de branche bij te praten over onze lobbyinspanningen, de gekozen route daarin en we opnieuw aan tafel zaten in Den Haag met 4 ministeries voor wederom een constructief gesprek. De bereidheid van de overheid om mee te willen denken in verdere financiële ondersteuning voor onze branche alsook het perspectief voor mogelijke verruiming en daarbij het ontwikkelen van fieldlabs, geven vertrouwen voor het verdere vervolg van dit overleg. In aanloop naar het overleg en kort daarna was er veel aandacht in de media voor onze branche; in de nieuwsuitzendingen op de radio, de Telegraaf, NOS, de Volkskrant en uiteraard in de vakmedia in onze branche. Dit alles mede aangejaagd door een paginagrote advertentie in de Telegraaf en het FD op initiatief Good! en Veilig naar de Vakbeurs en mede mogelijk gemaakt door vele ondernemers in de branche met een oproep aan Rutte om vakbeurzen vanaf 1 september weer toe te staan.
   
Het was ook de week waarin we, na weken van notities, brandbrieven, vele mails en verzoeken, eindelijk het bericht kregen dat standbouwbedrijven in aanmerking komen voor de TOGS.Tijdens de wekelijkse zoomsessie vrijdagmiddag met toeleveranciers voor beurzen, kwamen de eerste signalen en later die middag volgde officieel de bevestiging. We zijn enorm blij dat na intensief lobbywerk en met ondersteuning van veel leden die met ons brieven en mails schreven en bezwaren indienden, dit meer dan terechte besluit is genomen. Het geeft ons vertrouwen dat ook de TVL regeling, die wederom gebaseerd zal zijn op SBI codes, daarmee ook beschikbaar zal komen voor standbouwbedrijven.
  
We kregen deze week nog meer goed nieuws; het protocol voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen draagt volgens EZK bij aan een versterkt vertrouwen van personeel, klanten, leveranciers en andere belanghebbenden dat onze sector op een veilige en gezonde wijze werkt in een anderhalvemetersamenleving. Daarnaast helpt het de overheid bij het nemen van een besluit over het (gefaseerd) openstellen van onze sector. Wat betekent dat nu; de overheid geeft geen goed- of afkeuring, maar we stellen in de komende dagen (na een laatste update) het protocol als branche, na dit positieve bericht van EZK, zelf vast. Daarmee worden we als sector zelf verantwoordelijk voor naleving van de protocollen, naast de handhaving die overheidsinstanties doen op basis van de geldende wet- en regelgeving. De vaststelling van het protocol vervangt de noodverordeningen en Arbowetgeving dus niet. Wij gaan als vereniging het protocol in ieder geval uitvoerig testen tijdens ons eerste live event op 1 juli: de Algemene Ledenvergadering die we tevens combineren met een showcase.  
 
Een ander project waar afgelopen week stappen in zijn gemaakt is de herziening van het functiegebouw in de Cao tentoonstellingsbedrijven. Na de herschrijving van de Cao, bleef het functiegebouw een lastig toepasbaar en uitlegbaar geheel. Niet gek als een functiegebouw al ruim 25 jaar meegaat. Sociale partners hebben daarom vorig jaar al het besluit genomen hiermee aan de slag te gaan, afgelopen week vond de aftrap met de stuurgroep plaats en gaan we echt van start. Naar verwachting zal voor het einde van dit jaar een nieuw functiegebouw gepresenteerd kunnen worden.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers