Standbouw vrijgesteld van meldingsplicht België

Tot voor kort heeft de Belgische overheid zich steeds op het standpunt gesteld dat het realiseren van een beursstand in België vooraf aangemeld diende te worden, de zogeheten Limosa-melding. Inmiddels kunnen we je berichten dat we sectorale vrijstelling hebben weten te bereiken via de Belgische Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, Directie Internationale Betrekkingen.

Op de algemene Limosa-verplichting bestaan verschillende vrijstellingen. Zo zijn werknemers en zelfstandigen vrijgesteld als ze naar België worden gestuurd voor de initiële assemblage en/of de eerste installatie van een goed. Het moet dan gaan om gekwalificeerde en/of gespecialiseerde werknemers van de onderneming die het goed levert of om de zelfstandige die het goed levert. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft nu, na uitvoerig overleg en op aandringen van CLC-VECTA, bevestigd dat, met enige souplesse, de realisatie van een beursstand beschouwd kan worden als de eerste installatie van een goed. Daarbij lichten zij doet dat het feit dat het gaat om een installatie van tijdelijke aard, geen beletsel vormt voor het voldoen aan de vrijstelling.

Wel wordt benadrukt dat ook aan de andere voorwaarden van vrijstelling dient te worden voldaan; de werkzaamheden mogen niet langer dan 8 (aaneengesloten) dagen duren en mogen het geen bouwactiviteiten zijn (standbouw wordt niet gezien als bouw). Oftewel, een interieurbouwklus of werkzaamheden die langer dan 8 dagen duren, betekent gewoon de verplichting om aan te melden.

Om aanspraak te kunnen maken op deze vrijstelling is geen aanvullende documentatie- of bewijslast nodig, enkel kan verwezen worden naar de mailcorrespondentie tussen CLC-VECTA en de Rijksdienst. Deze is, na inloggen, te downloaden.

Artikel gepubliceerd d.d. 18-09-2017

Beurzen

Congressen & Vergaderingen

Evenementen & Incentives

Entertainment

Partners & preferred suppliers

BIJEENKOMSTEN

bekijk volledige
bijeenkomstenkalender