Aandachtspunten blijven bij grensoverschrijdend reizen

19-5-2021

Hoewel reizen naar veilige landen vanuit Nederland weer mogelijk is, stellen landen vaak nog wel hun eigen voorwaarden.
 
Vorige week hebben het Europees Parlement en de EU-lidstaten overeenstemming bereikt over een corona-reiscertificaat (EU Digital covid-certificaat). Met dit certificaat kunnen landen digitaal gegevens uitwisselen en kunnen EU-burgers die gevaccineerd zijn, recent negatief zijn getest of al een besmetting hebben weer reizen.
 
​Over het belang van veilig én vlot grensoverschrijdend verkeer hebben MKB-Nederland en VNO-NCW een standpunt geformuleerd, waaraan ook CLC-VECTA een bijdrage heeft geleverd, met daarin de positie over het voorstel voor het Digital Green Certificate.
 
De volgende belangrijke stap is de nationale implementatie van het EU-voorstel. Hierbij zijn MKB-Nederland en VNO-NCW betrokken om met de relevante ministeries tot een effectieve praktijk te komen.

Het certificaat regelt niet dat Lidstaten hun nationale maatregelen afstemmen, en of de benodigde testen gratis zijn. Ook loopt er nog een apart traject om tot een afstemming te komen hoe internationale reizen weer mogelijk kunnen zijn. De invoering van het certificaat in alle EU-lidstaten duren tot augustus. 

Binnenkort volgt een informatiesessie waarin met de relevante ministeries ingegaan zal worden op grensoverschrijdend reizen en o.a. de mogelijkheden van dit certificaat, deze zomer en daarna.

 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers