Aanlevering gegevens woon-werk- en zakelijk verkeer werknemers wordt verplicht

22-4-2022

Grote werkgevers zijn vanaf volgend jaar verplicht om gegevens aan te leveren over het woon-werk- en zakelijke verkeer van werknemers. Dat gaat bijvoorbeeld om het aantal gereisde autokilometers, uitgesplitst naar soort brandstof. Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft nieuwe regelgeving daarover afgelopen week naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.
 
De verplichte aanlevering van gegevens moet leiden tot bewust kiezen voor duurzame mobiliteit en daarmee minder broeikasgassen in het verkeer. Het concrete doel is 1 megaton CO2-winst in 2030. Als op basis van de aangeleverde gegevens blijkt dat de CO2-uitstoot voldoende afneemt, dan is een individuele norm per bedrijf niet nodig en blijft het bij rapporteren. Neemt de uitstoot niet genoeg af, krijgen bedrijven vanaf 2025 alsnog een verplichting om slimmer en zuiniger te reizen aan de hand van een individuele norm.
 
De nieuwe regels betekenen dat de bedoelde organisaties jaarlijks gaan rapporteren. Ondernemersvereniging VNO-NCW heeft er vertrouwen in dat het concrete doel van dit voorstel haalbaar is, maar wijst er wel op dat de registratiewijze van de woon-werk en zakelijke kilometers bij de uitvoering echt moet aansluiten bij de bestaande administratie van bedrijven en dat de privacy van werknemers geborgd is. Voor de rapportage en de berekeningen van de Co2 uitstoot komt een digitaal platform beschikbaar.
 
Uiteraard houden we je op de hoogte!
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers