Aanpassing RI&E-regels

08-3-2011

Als u maximaal 25 werknemers in dienst heeft, hoeft u uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) per 1 april 2011 niet meer te laten toetsen door een deskundige indien u gebruik maakt van een erkend of in de cao vastgelegd RI&E-instrument. Deze wijziging van het Arbobesluit zat er al enige tijd aan te komen, maar is nu ook officieel gepubliceerd.

Ook hebben werknemers weer recht op inzage in de RI&E. Met dit laatste hoopt de overheid de betrokkenheid van werknemers bij hun eigen veiligheid en gezondheid te vergroten.Deze wijziging levert kleinere bedrijven met de genoemde minder dan 25 werknemers, een besparing op die wel kan oplopen tot € 2000,-.

Officieel branche-instrument
Een instrument is erkend als het is aangemeld bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of een door de minister aangewezen instelling en daarnaast voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het is opgesteld met betrokkenheid van werkgevers- en werknemersverenigingen op ten minste brancheniveau.
  • Het branche-instrument is vooraf getoetst door een deskundige.
  • Het is door de betrokken werkgevers- en werknemersverenigingen gezamenlijk aangemeld.
  • Het heeft na aanmelding een geldigheidsduur van maximaal drie jaar.


RI&E voor de Tentoonstellingsbedrijven
CLC-VECTA heeft onlangs, met de vakbonden FNV Meubel en Hout en CNV Vakmensen, een Risico-Inventarisatie en –Evaluatie voor de Tentoonstellingsbedrijven ontwikkeld welke voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden. Daarnaast is ook een Arbocatalogus voor de Tentoonstellingsbedrijven samengesteld.

Wilt u meer weten over deze RI&E en de Arbocatalogus voor de Tentoonstellingsbedrijven? Op 13 april a.s. vindt een bijeenkomst plaats die in het teken staat van de introductie van deze branche RI&E en Arbocatalogus. Klik hier voor meer informatie en om aan te melden voor deze bijeenkomst.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers