Akkoord Europees steunpakket voor coronacrisis

10-4-2020

Er komt toch ruim 500 miljard euro beschikbaar voor landen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Ongeveer 200 van de 500 miljard euro is gereserveerd voor het MKB, wat wordt geïnvesteerd door de Europese Investeringsbank. Daarnaast is er in het pakket 100 miljard euro van de Europese Commissie beschikbaar gesteld aan mensen die hun baan zijn verloren. De rest wordt besteedt aan gezondheidszorg. ‘Ik ben zeer tevreden’, aldus Hoekstra. ‘Dit is een redelijke en verstandige deal. Dit hele pakket is een teken van solidariteit. Het gaat om heel veel geld, en wij gaan erin mee in de wetenschap dat Nederland zelf heel weinig daarin zal deelnemen.’

Hoekstra is ook te spreken over het feit dat de uitgifte van euro-obligaties van tafel is. Er gaat gewerkt worden aan de opzet van een tijdelijk herstelfonds om de economie na de pandemie weer op te krikken. Wel wordt het aan de EU-leiders overgelaten waar het geld voor dit fonds vandaan moet komen.

Ook komen er geen corona-bonds. Reden voor het verzet van Nederland tegen de corona-bonds is het feit dat de eurolanden gezamenlijk een schuld aangaan, die later ook gezamenlijk moet worden terugbetaald. De angst is dat zuidelijke landen zoals Italië en Spanje, die hard worden getroffen door het virus en waar het economisch slecht gaat, daar niet toe in staat zijn. Dit zou betekenen dat de rekening bij de andere landen terecht zou komen, wat volgens Hoekstra niet eerlijk is naar de belastingbetaler.

Bron: AD
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers