Barometer Duurzame Evenementen

27-5-2021

Voor organisatoren die invulling willen geven aan de verduurzaming van evenementen heeft Stichting Duurzaam Organiseren in samenwerking met SMK (Stichting Milieukeur) de Barometer Duurzame Evenementen opgezet. Dit is een milieucertificaat, waarbij een duurzaam evenement via een set van milieucriteria kan scoren op brons, zilver of goud. Het gouden niveau is gekoppeld aan het keurmerk Milieukeur. Dit om de onafhankelijkheid en professionaliteit te borgen en om de promotiewaarde van het branche-eigen keurmerk te vergroten.
 
De Barometer kan toegepast worden op alle typen evenementen en de eisen bieden een handige structuur voor het organiseren van een duurzamer evenement. Daarnaast biedt de Barometer ook financiële voordelen als je werkt volgens de criteria bijvoorbeeld door minder verbruik van water en energie. Ook geeft Milieukeur rentekorting voor de Impact leningen van Rabobank.
 
Het certificatieschema is zo ingedeeld, dat evenementenorganisaties die het Milieukeurcertificaat (= gouden niveau van de Barometer Duurzame Evenementen) of het certificaat Barometer Duurzame Evenementen (bronzen of zilveren niveau) willen behalen (en behouden) zich snel een beeld kunnen vormen van de eisen waaraan het duurzame evenement moet voldoen.
 
De Barometer Duurzame Evenementen geeft een duidelijk overzicht van relevante processen waarbij een bepaalde norm behaald moet worden. Dit kan een organisatie helpen bij het:
 • snel bepalen van doelstellingen voor het eigen milieubeleid;
• efficiënt met prioriteit oppakken van milieutaken;
• uitdragen van de inspanningen op milieugebied binnen de organisatie;
• uitdragen van de inspanningen op milieugebied naar leveranciers;
• uitdragen van de inspanningen op milieugebied naar bezoekers en overige belanghebbenden;
• vergemakkelijken van het verwerven van milieu- en evenementenvergunningen;
• scheppen van vertrouwen bij de handhavers.
 
De Barometer Duurzame Evenementen helpt bij het uitdragen en onderbouwen van een duurzaam imago, bijvoorbeeld in gemeenten waar duurzaamheidsbeleid voor evenementen hoog op de agenda staat. Zo worden binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam alleen vergunningen gegeven voor evenementen die voldoen aan de Amsterdamse Richtlijn Duurzaamheid Evenementen. Evenementen met een Barometer-certificaat vanaf niveau Zilver zijn vrijgesteld van de Richtlijn. Zij hoeven geen duurzaamheidsplan te maken, en worden niet gecontroleerd op duurzaamheid door de Gemeente.
 
Ontwikkeling en inhoud Barometer Duurzame Evenementen
Bij de ontwikkeling van het certificatieschema zijn alle duurzaamheidsthema’s om milieuwinst te behalen meegenomen. De belangrijkste elementen zijn in de eisen opgenomen. Het schema is samengesteld met inbreng van stakeholders zoals evenementorganisatoren, gemeenten, en omgevingsdiensten.
 
Er zijn verplichte en optionele eisen. Die combinatie geeft de organisatie ruimte te kiezen voor maatregelen die het beste bij een evenement passen, en zo wordt stapeling van te veel eisen voorkomen. In de verplichte eisen is vastgelegd wat minimaal nodig is om het milieu te ontzien. De optionele eisen bieden meer speelruimte en daarmee de mogelijkheid om de duurzaamheid van een evenement vergaand te stimuleren.
 
Certificering en betrouwbaarheid
De eisen die voor de verschillende duurzaamheidsthema’s gelden zijn ambitieus en vragen een flinke inspanning van evenementorganisatoren. Het is een uitdaging om voor certificering genoeg punten te scoren op de negen thema’s waar duurzaamheidswinst te behalen valt. Brons is het instapniveau, gericht op bewustwording, maar voor de niveaus Zilver en Goud is aanzienlijk meer inzet nodig. Het gouden niveau is gekoppeld aan het keurmerk Milieukeur.
 
Certificering met de Barometer Duurzame Evenementen betekent dat het evenement vooraf gecontroleerd is door een derde, onafhankelijke partij. Daardoor is met zekerheid te zeggen dat aan de transparante eisen wordt voldaan.
 
Voor Milieukeur (certificatie op het gouden niveau van de Barometer) kunt u zich richten tot:
  • Vector Certificering, Frans Verouden (info@vectorcertificering.nl, tel. +31626906981)
  • SGS Product & Process Certification, Coert Bregman (coert.bregman@sgs.com, tel. 088 214 32 89)
Meer informatie
SMK, Robert Jan Volders, tel. 070 358 63 00, rvolders@smk.nl
 
Bron: SMK
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers