Bedrijf niet beboeten als uitzendbureau bron van fraude is

18-3-2011

VNO-NCW vindt dat bonafide bedrijven niet de dupe mogen worden van de plannen van minister Kamp en staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken). Zij willen fraude zwaarder gaan bestraffen. Bedrijven die bij herhaling werknemers onderbetalen en zich schuldig maken aan illegale arbeid, kunnen een dwangsom krijgen of worden stilgelegd.

VNO-NCW vindt dat fraude met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Bij fraude komen bonafide bedrijven in een slechtere concurrentiepositie te verkeren. Daarom ziet de ondernemingsorganisatie de aanpak van bewindslieden als een oproep aan bedrijven om met bonafide, gecertificeerde uitzendbureaus in zee te gaan. Stilleggen is het uiterste middel, aldus de ondernemingsorganisatie. Kamp en De Krom moeten er, volgens VNO-NCW, voor zorgen dat bedrijven die dit doen, niet worden beboet als een gecertificeerd uitzendbureau toch de bron van fraude en illegaliteit blijkt te zijn.

Kamp en De Krom willen behalve boetes ook dat fraudeurs het behaalde voordeel terugbetalen. Verder worden de boetes voor bedrijven verhoogd, van bijvoorbeeld 8000 euro naar 12.000 euro per illegale werknemer. Bij herhaling wordt de boete verdubbeld en gedreigd met een dwangsom of stillegging. De derde keer dat de ondernemer in de fout gaat, wordt de boete verdriedubbeld en de dwangsom opgelegd of worden activiteiten stilgelegd. De laatste sancties kunnen volgens Kamp zodanig zwaar uitpakken dat ze sluiting van een bedrijf betekenen.
De plannen moeten uiterlijk 1 juli 2012 ingaan.

Bron: Website VNO-NCW
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers