Bedrijf snel overstappen bij gebruik certificaten DigiNotar

09-9-2011

Bedrijven die gebruik maken van certificaten van DigiNotar, om hun communicatie op internet te beveiligen, moeten snel overstappen op andere dienstverleners van beveiligingscertificaten. Dat raadt MKB-Nederland deze bedrijven aan. Minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft dit weekend het vertrouwen in certificatiedienstverlener DigiNotar opgezegd.

Aanleiding voor Donner om het vertrouwen op te zeggen in DigiNotar is een onderzoek door Fox IT naar een hack die in juli is gedaan bij dit bedrijf. Daaruit is gebleken dat behalve certificaten voor private websites, mogelijk ook certificaten voor overheidswebsites niet betrouwbaar zijn.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom inmiddels ook het bewind over het bedrijf overgenomen.

De certificaten voor websites van de rijksoverheid en daaraan gelieerde diensten moeten de komende week (of weken) worden vervangen door certificaten van andere leveranciers.
Govcert.nl raadt ook bedrijven aan, die van DigiNotarcertificaten gebruik maken, snel over te stappen op andere certificatiedienstverleners. MKB-Nederland adviseert hierbij op de opmerkingen van Govcert.nl te letten die worden genoemd in de factsheet over bijvoorbeeld aanpassingen bij Windowssystemen. Nadere informatie is ook te vinden bij Logius.

Fatale termijnen
Dit weekend wordt een richtlijn opgesteld over hoe om te gaan met fatale termijnen. Te denken valt aan deadlines voor inleveren van stukken voor rechtszaken, bij Belastingdienst en andere toezichthouders die bij overschrijden daarvan nadelige consequenties hebben.

Ook Google, Mozilla en andere browsermakers hebben het vertrouwen in certificaten van DigiNotar opgezegd en passen momenteel hun software aan. MKB-Nederland raadt het updaten daarvan aan. Na updaten kunnen klanten of gebruikers een melding krijgen dat veiligheid van de site niet kan worden gegarandeerd.

Meer informatie
Vraag en antwoord over diginotar
Aanpak DigiNotar-problematiek
www.govcert.nl
www.logius.nl
Digitale overheid

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Partners & preferred suppliers