Belangrijk! Werkwijze nieuwe incassowet per 1 juli 2012

05-7-2012

Per 1 juli 2012 is de nieuwe incassowet (Besluit Vergoeding voor Buitengerechtelijke Incassokosten) in werking getreden. Deze wet legt bedrijven, incassobureaus en deurwaarders op welke kosten zij mogen rekenen voor het incasseren van een onbetaalde rekening in het buitengerechtelijk incassotraject.

De wet is er om consumenten en kleine bedrijven te beschermen tegen onredelijke incassokosten en om duidelijkheid te verschaffen over de voorwaarden voor en de hoogte van de incassokosten. Het geeft de consument de mogelijkheid om uit te rekenen en te controleren hoeveel hij extra moet betalen indien de rekening niet binnen de gestelde betaaltermijn betaald wordt.

In de nieuwe wet wordt de hoogte van de incassokosten vastgesteld aan de hand van een staffel. De incassokosten zijn een percentage van de hoofdsom met een minimumbedrag van 40 euro. Het percentage bedraagt 15 procent bij vorderingen tot 2.500 euro en 10 procent over de volgende 2.500 euro. Daarna neemt het percentage verder af (zie onderstaand kader) en geldt er een maximum van 6.775 euro. De buitengerechtelijke kosten zijn de enige kosten die in rekening mogen worden gebracht voor het innen van de vordering. Het is niet toegestaan om allerlei andere kostenposten op te voeren, zoals administratiekosten, herinneringskosten of aanmaankosten.

Staffel met betrekking tot te rekenen percentages
aan incassokosten over de hoofdsom
Vordering tot en met € 2.500,- 15 % (minimum van EUR 40,-)
Vordering over de volgende €2.500,- 10%
Vordering over de volgende €5.000,- 5%
Vordering over de volgende €190.000,- 1%
Over het meerdere 0,5% (maximum van EUR 6.775,-)


Het is belangrijk dat je, voordat je de rekening uit handen geeft, een aanmaning stuurt waarmee je de debiteur 14 dagen de kans geeft alsnog het openstaande bedrag aan je te voldoen. Daarnaast heb je de informatieplicht je debiteur op de hoogte te brengen van de extra (incasso)kosten wanneer de betaling uit blijft na de gestelde betaaltermijn. Bij overdracht van een vordering aan preferred supplier van CLC-VECTA, Solveon, dien je het oorspronkelijke factuur-/contractbedrag aan te leveren.

Ben je BTW-plichtig? Dan mogen wij geen BTW opvoeren op de buitengerechtelijke kosten. Wanneer je niet BTW-plichtig bent, brengt Solveon wel BTW over de buitengerechtelijk kosten in rekening bij de debiteur. Je dient deze kosten ook op te nemen in de 14-dagen brief.

De nieuwe incassowet is enkel van toepassing op vorderingen waarvan het verzuim na 1 juli 2012 is ingetreden. Solveon past zijn systemen per dinsdag 17 juli 2012 aan de nieuwe wet aan. Indien je nog dossiers wilt laten instromen bij Solveon, waarbij de debiteur voor 1 juli 2012 in verzuim is getreden, kan dit tot maandag 16 juli 2012 23.59 uur. Zij gaan ervan uit dat je, bij de vorderingen die na 16 juli 2012 23.59 uur instromen, de te volgen stappen in het voortraject conform de nieuwe wet heeft gevolgd. In het belang van ons incassotraject is het cruciaal dat je kunt aantonen dat je bovenstaande stappen gevolgd hebt en op verzoek de verzonden correspondentie kunt overleggen. Voor een eventueel gerechtelijk traject is dit verplicht, daar er anders géén gerechtelijk traject kan worden opgestart (in extreme gevallen kan een foutief voortraject wellicht leiden tot een afwijzing door de rechter met betrekking tot de vordering).

Voor particuliere vorderingen mag niet van de wettelijke regeling worden afgeweken. Het is wellicht ook goed te vermelden dat de wet uitgaat van een betalingstermijn van 30 dagen. Professionele partijen is het toegestaan af te wijken van de wet. Dat betekent dat de wettelijke maximale vergoeding voor incassokosten geldt, tenzij partijen vooraf zijn overeengekomen daarvan af te wijken. Solveon zal de richtlijnen van de nieuwe wet toepassen voor zowel vorderingen op zakelijke als particuliere debiteuren.

Tip
Het is wellicht verstandig om je Algemene Voorwaarden te bekijken. Mogelijk zijn de in de Algemene Voorwaarden opgenomen incassomaatregelen in strijd met de nieuwe wet.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers