Belastingdienst scherpt toezicht ZZP’ers aan

17-10-2019

De definitieve nieuwe wet- en regelgeving voor ZZP’ers laat nog tot 2021 op zich wachten, maar langzaam aan wordt het beoogde wettelijk kader meer en meer duidelijk. Tot die tijd handhaaft de Belastingdienst de Wet DBA enkel als sprake is van kwaadwillendheid. Afgelopen week is een aanvulling gepubliceerd op het bestaande handhavingsmoratorium met een aanscherping van de regels.
Op dit moment geldt dat de Belastingdienst het bewijs moet leveren dat sprake is van kwaadwillendheid om naar het verleden toe naheffingsaanslagen op te kunnen leggen. Dit is het geval wanneer:
  • sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking; en
  • sprake is van evidente schijnzelfstandigheid; en
  • sprake is van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Vanaf 1 januari kan de Belastingdienst ook handhaven wanneer opdrachtgevers aanwijzingen van de Belastingdienst niet (of in onvoldoende mate) binnen een redelijke termijn opvolgen. De Belastingdienst start daarom in oktober al met verscherpt toezicht. Veelal zal dit gaan om loonbelastingcontroles. Blijkt bij een controle dat voor een arbeidsrelatie sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking en dat geen sprake is van kwaadwillendheid, dan wordt er op dat moment nog niet gehandhaafd. De opdrachtgever krijgt dan 3 maanden de tijd om de situatie zo aan te passen dat:
  • of sprake is van een dienstbetrekking en als zodanig in de loonaangifte wordt verwerkt; of
  • de arbeidsrelatie zo vorm te geven dat er sprake is van werken buiten dienstbetrekking.

Wanneer na de gestelde termijn nog steeds sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking en er wordt niet naar gehandeld, dan kan er vanaf 1 januari 2020 worden gehandhaafd.
Bron: BDO (https://www.clcvecta.nl/ons-netwerk/partners/bdo)
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers