Bereid je voor op verhoging BTW-tarief

19-9-2018

Het Belastingplan 2019 is gisteren, op Prinsjesdag, aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin heeft het kabinet de plannen bekend gemaakt voor de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9% per 1 januari a.s. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met deze btw-verhoging, maar het is verstandig de goedkeuring van het plan niet af te wachten en nu al een aantal zaken te regelen:

Verhoog de btw op offertes en facturen van 6% naar 9%
Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten en daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden. Of je nu al het nieuwe btw-tarief vermeldt op je offertes en facturen hangt dus af van het moment waarop je betaald wordt:

  1. Werk dat wordt uitgevoerd én betaald in 2019? Zet 9% btw op de offerte en je factuur
  2. Werk dat wordt uitgevoerd in 2018 of 2019 en wordt betaald in 2018? Zet 6% btw op de offerte en je factuur
  3. Werk dat wordt uitgevoerd in 2019 maar je weet nog niet wanneer je betaald wordt? Zet 6% btw op je offerte en wijs de klant erop dat je de btw zal verhogen op de factuur indien hij betaalt in 2019

Aanpassing software en kassasystemen
Overal waar je nu het lage btw-tarief van 6% hebt staan, moet straks 9% staan. Bijvoorbeeld in je kassasysteem, boekhoudprogramma en btw-administratie. Check of je dit zelf kunt aanpassen of dat je leverancier dit moet doen.

Bepaal of je je prijzen gaat verhogen
Vanaf 1 januari draag je 9% btw af. Die verhoging kun je doorberekenen in je verkoopprijs, maar dat hoeft niet. Reken wel dat in het laatste geval je brutowinst lager wordt.

Uiteraard informeren we je direct als er meer bekend is over de besluitvorming van de Eerste en Tweede Kamer en de ingangsdatum. Heb je in de tussentijd vragen? Neem dan contact op met Dineke Philipse, Leden- en sponsorzaken CLC-VECTA.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers