Beurzensector klimt uit dal volgens beurscijfers CLC-VECTA

01-6-2011

De beurzensector klimt in 2010 uit het diepe dal van 2009, zo blijkt uit het door onderzoeksbureau Respons opgestelde rapport in opdracht van branchevereniging CLC-VECTA.

´Het is goed om te zien dat de beurzensector over voldoende veerkracht beschikt om uit het dal van 2009 te klimmen. De cijfers maken ons echter ook duidelijk dat we er nog niet zijn. Het blijft ook in 2011 hard werken om het herstel te continueren´, aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA.

Jaarlijkse inventarisatie
In opdracht van CLC-VECTA inventariseert Respons jaarlijks de gegevens van vak- en consumentenbeurzen bij organisatoren en accommodaties. De gegevens over 2010 laten zien dat de bruto mediabestedingen en de verhuurde standruimte aan adverteerders stijgt in vergelijking met 2009. Maar de markt is nog niet terug op het niveau van voor de financiële crisis. Ten aanzien van het aantal bezoekers en adverteerders schrijft de beurzensector nog rode cijfers, maar ook die namen net als vorig jaar opnieuw af.

Bruto mediabestedingen
De bruto mediabestedingen aan beurzen kwamen in 2010 uit op € 380 miljoen euro. De totale bruto mediabestedingen komen uit op ca. € 6 miljard. Daarvan neemt het medium televisie de helft voor haar rekening. De bestedingen aan de grootste mediumtypen zien er over 2010 als volgt uit:

Televisie € 3,3 miljard
Printmedia € 1,5 miljard
Direct mail € 834 miljoen
Folders € 587 miljoen
Radio € 567 miljoen
Beurzen € 380 miljoen
Out-of-home € 307 miljoen
Internet € 148 miljoen

Bron: Nielsen Media Research

Internationale beurzen
De omzetstijging van de beurzensector in 2010 kwam mede tot stand door een aantal grote (niet-jaarlijkse) internationale beurzen die op de agenda stonden. In totaal trokken deze beurzen ruim 50.000 buitenlandse zakelijke bezoekers. Op basis van bestedingscijfers van het NBTC zorgden deze buitenlandse vakbeursbezoekers voor een economische impuls van circa € 50 miljoen in 2010.

Top 5
De grootste vak- en publieksbeurzen in 2010 naar aantal bezoeken ziet er als volgt uit:



Alle cijfers
De beurscijfers worden ieder jaar in opdracht van CLC-VECTA opgesteld door onderzoeksbureau Respons. De samenvatting van de beurscijfers met beknopte toelichting is kosteloos verkrijgbaar voor leden van CLC-VECTA.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers