Brexit: goed voorbereid zijn is een must!

05-11-2020

De EU-VK onderhandelingen lijken eindelijk weer uit het slop te worden gehaald en in een stroomversnelling te komen. Komt er dan toch een deal? De onderhandelingen gaan nu de zogenoemde 'tunnel' in. Waarschijnlijk horen we de komende 2 à 3 weken niets over het proces, maar aan het einde kan er zomaar een akkoord liggen. Hierna begint de ratificatie-achtbaan. Een conceptversie zal dus uiterlijk half november klaar moeten zijn.
 
Maar ook met een deal is het verschil met de huidige situatie enorm groot. Zo zullen er sowieso douaneformaliteiten komen. Een deal verkleint de administratie, maar neemt deze niet weg. Bedrijven zullen dus echt zelf aan de slag moeten om de zaken op orde te krijgen. Deze boodschap is vorige week tijdens de EU-UK Task Force ook uitgebreid besproken: Als bedrijven aan het eind van de transitie periode niet klaar zijn met de voorbereidingen, dan hoeven zij geen enkele steun van de overheid of van de EU te verwachten. Alleen voor punten waar het bedrijfsleven niks kan doen - en die niet door een deal gedekt worden - is de Commissie bereid om te kijken of ze kan helpen.
 
Veel is nog onduidelijk, wat het aanlokkelijk maakt om af te wachten wat er gaat gebeuren. Het gevaar is echter dat het dan te laat is om er nog iets aan te doen. Ga dus nu met vragen naar het Brexit loket of hulpbijbrexit.nl, doe de Brexit Impact Scan en kijk welke stappen je als bedrijf moet zetten. Zijn er vragen of onduidelijkheden? Mail de overheid of vraag ons te helpen antwoorden te krijgen. Zo zorgen we er samen voor dat de Brexit-klap zo klein mogelijk is.
 
Bron: VNO-NCW
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers