Brexit update

15-3-2019

Op dinsdag 12 maart werd het akkoord van premier May en de EU voor de tweede keer weggestemd. Een no-deal was daarna op woensdag nog verrassend dichtbij: 278 Britse parlementariërs waren voor een no-deal zo bleek. Gelukkig wisten de andere 321 dit rampscenario te voorkomen. De dag erna kwam er een klein stukje verlossing want het VK gaat koersen op een kort uitstel van Brexit. Dat zou goed zijn want dat geeft ondernemers meer voorbereidingstijd en ondertussen blijft alles nog even bij het oude.
 
Wat er nu echt gaat gebeuren is de vraag. Komt er nog een derde ronde met het akkoord van May nu topadviseur Cox met een nieuw juridisch advies komt? Krijgen ze het Britse Lagerhuis een derde keer wel achter een deal voor de EU top? Of gaat het VK bij de komende Europese top op 21 maart gewoon om uitstel vragen tot 30 juni? En dan is er nog de hamvraag ‘stemt de EU daar mee in’? Er wordt gefluisterd dat de harde Brexiteers al in Europese lidstaten lobbyen om een unaniem Europees standpunt te voorkomen, zodat een harde Brexit alsnog mogelijk wordt op 29 maart.
 
Whitepaper evofenedex
Branchevereniging evofenedex heeft ondertussen hun gratis whitepaper verder aangescherpt en gepubliceerd. De whitepaper bevat ruim veertig acties om vandaag nog mee te starten. 1 van de tips; bij het transport per ferry is het na de Brexit verplicht om in het havensysteem Portbase een 'voormelding' te doen van de douanedocumenten. Dit is een harde voorwaarde, zonder aanmelding bij Portbase geen ferryvervoer! Toch weten veel ondernemers dit nog altijd niet. Deze en andere tips en wat te doen lees je in de whitepaper.   
 
Op de hoogte blijven
Uiteraard volgt CLC-VECTA de ontwikkelingen op de voet en informeren we je als er nieuws is. En zodra er meer bekend is en daar aan leiding toe is, organiseren we snel een kennissessie om je verder te helpen met praktische handvatten. Je kunt je ook aanmelden voor de Brexit nieuwsbrief van MKB-Nederland en VNO-NCW voor meer tips, nieuws en de agenda.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers