CLC-VECTA Verenigingswerk: de week van 13 juli

20-7-2020

'Eventplatform coronacrisis enquête'
De afgelopen weken hebben leden van de verschillende branche- en vakorganisaties die aangesloten zijn bij het Eventplatform de ‘Eventplatform coronacrisis enquête’ ingevuld. Met de uitkomsten van deze peiling kunnen we de overheid en media een beter beeld geven van de ontwikkelingen in de branche en verdere besluitvorming, bijvoorbeeld rondom het steunpakket 3.0, beïnvloeden. Het persbericht met de uitkomsten van de peiling en de oproep voor verdere steun, lees je hier.
 
Steunmaatregelen
Dan over het steunpakket zelf; de afgelopen week hebben we veel tijd gestoken in de ondersteunende documentatie voor de gesprekken over aanvullende steunmaatregelen voor onze branche c.q. het steunpakket 3.0. Helaas is er nog geen zekerheid of definitieve uitkomst te melden, wat we wel weten is dat het pakket er effectief niet zal zijn voor Prinsjesdag. Ondanks het zomerreces wordt er niet stilgezeten, dinsdag 21 juli vindt er wederom een gesprek plaats in Den Haag. Aansluitend zorgen we voor een ‘updatebericht’.
 
Fieldlab Evenementen
Ondertussen zijn er ook weer stappen gemaakt voor de Fieldlab Evenementen. De Fieldlab is vanuit de evenementensector in samenwerking met de overheid tot stand gekomen en doel is om gevalideerde bouwstenen te ontwikkelen als bewijslast van de veilige en betrouwbare aanpak, in co-creatie met bedrijven, overheden, belangenorganisaties en publiek. Het doel hiervan is om vertrouwen te creëren bij de Rijksoverheid om zo toetsingskaders te verfijnen en de Corona-routekaart aan te kunnen passen. Vanuit het Eventplatform is Henk Kroneberg (DVA) in het projectteam B2B aangesloten en Maarten Schram (IDEA) in het programmateam. Riemer Rijpkema (CLC-VECTA) neemt deel in de stuurgroep. Op de website www.fieldlabevenementen.nl, die sinds vorige week live is, vind je meer informatie.
 
Beurzen Monitor 2020
Elk jaar laat CLC-VECTA onderzoek doen naar de Nederlandse beurzensector. Het resultaat, de Beurzen Monitor, geeft inzicht in wat de impact en economische relevantie van de sector normaliter is. In een jaar als dit, helpt dit de impact en omvang nóg beter te duiden. De beurzenmonitor is voor leden, na inloggen, kosteloos te downloaden. Het uitgegeven persbericht, met daarin een beknopte samenvatting van het onderzoek, kun je nalezen op onze website.
 
Wet DBA
Naast het behartigen van de belangen van onze branche in coronatijd, zijn er ook onderwerpen op het gebied van bijvoorbeeld wet- en regelgeving, die onze aandacht hebben. Zo hebben we vorige week in een sessie met enkele andere brancheverenigingen gesproken over de Wet DBA. Deze sessie werd georganiseerd door onderzoeksbureau Panteia dat in opdracht van het Ministerie van EZK onderzoek doet naar regeldrukverlichting op maat en daarover advies uitbrengt. De vragen die centraal stonden:
  1. Waarom wordt de evenementenbranche bij de Wet DB onevenredig zwaarder in regeldruk getroffen dan andere sectoren en wat zijn daarvoor mitigerende en haalbare oplossingen voor deze sector?
  2. Op welke wijze kan de regeldruk voor deze wet bij kleinschaliger bedrijven in deze sector verlicht worden ten opzichte van de wat grotere bedrijven in de sector?
We hebben hier de pijnpunten en belangen van onze branche nadrukkelijk onder de aandacht kunnen brengen en over oplossingsrichtingen, op zowel de korte als de lange termijn, kunnen spreken. Zodra er deelbare rapporten / documenten zijn, lees je dat uiteraard in onze verslagen.
 
Media
De peiling van het Eventplatform waar je hierboven al over las, vormde een mooie aanleiding voor verschillende media, waaronder het FD en BNR Nieuwsradio, om opnieuw aandacht te besteden aan de branche. Daarnaast verscheen eerder in VM een artikel ‘Relevantie in Crisistijd’, waarin Riemer Rijpkema vertelt hoe CLC-VECTA haar leden bijstaat.
 
Uitbreiding RI&E TTB
Omdat het belangrijk is dat werknemers veilig aan de slag kunnen, ben je als werkgever verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen en actueel te houden. Nieuwe risico’s, zoals het coronavirus, horen daarom ook thuis in de RI&E. Om werkgevers in de Tentoonstellingsbranche daarbij te helpen, hebben we de RI&E voor TTB bedrijven uitgebreid met een COVID-19 vragenlijst. Met deze vragenlijst kun je de meest belangrijke aandachtspunten inventariseren en bij knelpunten de juiste maatregelen nemen om het werken, ook met de risico’s van het COVID-19 virus, zo veilig mogelijk te houden. Deze vragenlijst is een mooi zetje in de rug om aan de slag te gaan met (het actualiseren van) je RI&E!

Evenementen verzekeren en pandemie
In het weekverslag van vorige week heb je al kunnen leden over de Ronde Tafel die het Verbond van Verzekeraars organiseerden over de toekomst van evenementenverzekeringen. Vanuit de branche hebben we aangedrongen op een kleine stevige werkgroep om de uitdagingen en mogelijkheden vlot inhoud en vorm te geven. Afgelopen week is er een inventarisatieronde gedaan door Nederlands Verbond van Verzekeraars, de uitkomsten vormen de onderlegger voor het overleg begin september.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers