CLC-VECTA Verenigingswerk: de week van 29 juni

06-7-2020

Vorige week was wederom een uitdagende week voor de vereniging en het bureau. Naast het doorlopende contact met leden over uiteenlopende vragen (van voorwaarden en contracten tot noodverordeningen en Cao), veelvuldig overleg met lobbyorganen, lobbyisten, experts en collega-verenigingen over strategie en samenwerking in plan van aanpak, vond afgelopen week onze Algemene Ledenvergadering plaats. Met 116 deelnemers binnen protocol en wetgeving een bijeenkomst organiseren was best een uitdaging, maar met de hulp van verschillende branchegenoten (waarvoor veel dank!) was het een zeer geslaagde event.

Naast het doorlopen van enkele formele verenigingsaangelegenheden, waaronder de herbenoeming van bestuursleden Erik-Jan Ginjaar, Richard Kluijtmans en Eline Deijs, is stil gestaan bij de tot nu toe doorlopen strategie en aanpak van de vereniging in coronatijd. De toelichting van Frans van Drimmelen van lobbybureau Dröge en Van Drimmelen, directeur Riemer Rijpkema en voorzitter Erik-Jan Ginjaar over de keuzes en het resultaat tot nu toe, maar ook de strategie voor het komend half jaar worden door een zeer ruime meerderheid van de leden goedgekeurd, onderschreven en geven vertrouwen voor de toekomst. Binnenkort het volledige verslag, voor een eerste impressie / fotoverslag kijk je op onze Facebookpagina.
 
Fieldlab Evenementen
Een van de onderdelen van die strategie is de opzet van een Fieldlab evenementen waarover we afgelopen week de eerste berichtgeving publiceerden. We ontvangen daar vanzelfsprekend al de nodige vragen over, helaas hebben wij daar ook nog niet alle antwoorden op. De aanpak heeft in ieder geval tot doel wetenschappelijke kennis te combineren met innovaties uit de sector om inzichtelijk te maken hoe de gezondheidsrisico's kunnen worden beperkt en de druk op openbare ruimte en openbaar vervoer wordt voorkomen. De bedoeling is om binnen de Fieldlab voor de volle breedte van de eventindustrie, voor binnen- en buitenevents, belangrijke vraagstukken in relatie tot veilige openstelling te gaan testen. Naast het gecontroleerd doen van pilots, zal ook worden gekeken naar het gebruik van nieuwe technologieën en digitale verdienmodellen. In de komende 2 weken krijgt het Fieldlabprogramma meer invulling en hopen we je aanvullend te kunnen informeren.
 
Ondersteuningsplan evenemenentenbranche
In het weekverslag van vorige week heb je kunnen lezen dat het constructief met ministeries in gesprek blijven over branche specifieke steunmaatregelen, heeft geresulteerd in een ‘Ondersteuningsplan evenementenbranche’. Dat het niet zo eenvoudig zou zijn om, hoewel voorzien van de nodige ondersteunende informatie en berekeningen, daarmee snel, nog voor het zomerreces, tot een pakket en uitwerking te komen, was te verwachten. De omvang van de branche, de hele keten van heel verschillende bedrijven, de publieke opinie en het politieke landschap en de uiteindelijke implementatie van een eventueel steunpakket; het is geen eenvoudige opgave en rekensom. Duidelijk is dat een eventueel steunpakket niet gebaseerd zal zijn op het compenseren van omzetverlies. Allereerst en voorop komen de eigen, maximale, inspanningen van de branche en ondernemers. Ingezet is nu op een gesprek met EZK deze week om het aangeboden ondersteuningsplan diepgaand te bespreken en toe te lichten en te benadrukken dat snel duidelijkheid nodig is. 

Algemene voorwaarden Artiestenbureaus & Tentoonstellingsbedrijven
Een ander belangrijk punt van aandacht waren de CLC-VECTA Algemene Verkoop- en Leveringsvoorwaarden voor Artiestenbureaus en Tentoonstellingsbedrijven. Met de huidige inzichten t.a.v. overmacht en ervaringen met annuleringen en wijzigingen n.a.v. corona, hebben we onze juridisch partner DVAN gevraagd suggesties te doen om de voorwaarden te optimaliseren en daarmee de positie van leden te versterken. In afstemming met de leden, hebben we afgelopen week de nieuwe, definitieve voorwaarden afgerond, vertaald en gepubliceerd.
 
Beurzen Monitor 2019
Ook de vervaardiging van de Beurzen Monitor 2019 is vorige week tot afronding gekomen. Respons heeft, net als iedere jaar, de Nederlandse beurzensector in kaart gebracht en voorzien van een analyse. Begin deze week volgt het persbericht en zal de Beurzen Monitor aan te schaffen zijn bij Respons. Leden van CLC-VECTA kunnen de Beurzen Monitor dan kosteloos downloaden via het ledenportaal.
 
Protocol voor artiesten
Met het voorzichtig op starten van de branche en, hoewel zeer beperkt, de mogelijkheden voor artiesten om op te treden, bestaat de behoefte aan een protocol voor artiesten. De richtlijnen voor zangers en blazers ten aanzien van (onderlinge) afstand en daarmee podiumopstelling, gebruik techniek en instrumenten, hygiënemaatregelen, etc. vragen om een duidelijk kader voor zowel opdrachtgever als artiest. Samen met enkele van onze leden hebben we een werkgroep gevormd om hiermee aan de slag te gaan. Deze week starten we met de eerste inventarisatie.

Riemer Rijpkema bij Kevin van der Straeten en Maurice de Hond
Tijdens een online interview met Kevin van der Straeten van Eventplanner sprak CLC-VECTA directeur Riemer Rijpkema over de ontwikkelingen in de branche in Nederland, de vergelijkingen en verschillen met België in strategie en aanpak en de toekomst voor evenementen en eventprofessionals.

Daarnaast deed Riemer namens CLC-VECTA mee aan een videosessie op initiatief van brancheprofessionals en het Sprekershuys waarin hij sprak met Maurice de Hond en Bert Brouwer, onder leiding van Maarten Bouwhuis van BNR Nieuwsradio. Onderwerp van gesprek waren o.a. de (on)mogelijkheden van de 1,5 meter samenleving, het ventilatievraagstuk bij indoorlocaties, fieldlabs, de angst van de overheid in het beleid en de effecten van de huidige maatregelen op de branche en de toekomst.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers