Congresganger brengt geld in laatje

31-5-2011

Nederland is nog altijd een populaire bestemming voor internationale congressen. Nu dreigt echter aan die positie een einde te komen. Het afgelopen jaar werden in ons land 236 congressen georganiseerd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van branchevereniging ICCA. Goed voor plek 10 op de wereldranglijst. Met 595 internationale bijeenkomsten gaat de Verenigde Staten aan kop, gevolgd door Duitsland (458) en Spanje (360). Dat we als klein landje zo kort achter de wereldtop zitten, dank we aan een combinatie van factoren. Dat zegt Jos Franken, algemeen directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. “We beschikken hier allereerst over een goede congresinfrastructuur. Daarmee doel ik op onze congresgebouwen en de vele hotels in de buurt. Verder is de bereikbaarheid een belangrijke voorwaarde voor congresorganisatoren. Schiphol zorgt voor die ontsluiting. Ook spreken we in Nederland een aardig woordje Engels en is het politiek-economische klimaat stabiel. Dat zijn allemaal factoren die meespelen.”

POPULAIRSTE CONGRESSTEDEN
1. Wenen: 160
2. Barcelona: 135
3. Parijs: 131
4. Berlijn: 129
5. Singapore: 119

Congresganger blijkt big spender
Kijkend naar steden staat Wenen voor het vijfde achtereenvolgende jaar op plaats 1. In de hoofdstad van Oostenrijk werden vorig jaar 160 congressen georganiseerd. Amsterdam vinden we terug op plaats acht met 98 reizende evenementen (zie top 5 in kader). Toplocatie in de hoofdstad is de RAI (foto). Amsterdam is erg blij met al die duizenden congresgangers uit binnen- en vooral buitenland. De bezoekers blijken namelijk big spenders, zo legt Franken uit. “Gemiddeld genomen geeft een internationale bezoeker hier € 300 uit. Voor congresbezoekers ligt dat bedrag ruim drie keer zo hoog, op ongeveer 1000 euro. Het is dus een behoorlijk aantrekkelijk segment.”

Promotie product Holland
Ondanks de populariteit van Nederland is er bij het NBTC ook reden tot zorg. De bezuinigsdrift van het kabinet treft ook de promotie van het product Nederland. Het Ministerie is van plan om vanaf 2015 65% van de subsidie te schrappen. Een buitenproportioneel bedrag, vindt Franken. “Dat zou betekenen dat onze positie als populair land voor toeristen- én congresgangers driegt te verdwijnen. In de landen om ons heen wordt juist flink geïnvesteerd. Nederland zal dan vanzelf wegzakken op deze ranglijst met congresbestemmingen.”

Investering betaalt zich terug
Een flinke lobby in politiek Den Haag moet het kabinet op andere gedachten gaan brengen. En Franken heeft daarbij nog wel munitie om de politici van zijn gelijk te overtuigen. “Van elke euro die het rijk en de congresbranche samen investeert, komt er € 40 voor terug. Tel daarbij op de bestedingen van de congresgangers en je komt tot de conclusie dat deze investering juist enorm rendeert.”

Bron: MT Management

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers