De Duitse openbare aanbestedingsmarkt: nieuwe kans?

13-7-2020

De Duitse aanbestedingsmarkt is een behoorlijke uitdaging voor veel bedrijven. Om die reden zien veel Nederlandse bedrijven af van deelname aan overheidsopdrachten en ligt de focus uitsluitend op de particuliere sector. Een gemiste kans, zeker omdat de markt voor overheidsopdrachten behoorlijk groot is. Maar waarom is de Duitse openbare aanbestedingsmarkt zo ingewikkeld?
 
Nederland: alle openbare aanbestedingen toegankelijk met één registratie via één website
 
In Nederland is er een algemene portal voor nationale en Europese aanbestedingen: TenderNed. Hier kan een bedrijf alle openbare aanbestedingen op één website bekijken met één enkele registratie. Alle stappen tijdens het gehele aanbestedingsproces kunnen digitaal worden beheerd via TenderNed. Dit betekent dus simpelweg minder werk voor de overheid en voor de bedrijven zelf.
 
Hoe ziet de Duitse aanbestedingsmarkt eruit?
 
Ook in Duitsland is er een platform waar openbare, nationale aanbestedingen gedurende het hele proces kunnen worden beheerd, maar dit is niet verplicht. Openbare aanbestedingen kunnen namelijk ook worden gepubliceerd in een willekeurige krant. Daarnaast heeft elke stad wel een eigen website waar openbare en nationale aanbestedingen te vinden zijn. Voor bedrijven is dit veel werk: het zoeken naar aanbiedingen en registreren op de verschillende websites is lastig en kost veel tijd.
 
Ondertussen is er een aparte markt ontstaan die zich specialiseert in het vinden van de juiste aanbestedingen voor bedrijven. Maar voor bedrijven is dit vaak een hoge investering in tijd en geld, en dat nog voor er een offerte ingediend kan worden.
 
Wat betekent dit voor buitenlandse bedrijven?
 
Er is momenteel niet veel informatie beschikbaar voor buitenlandse bedrijven die de Duitse openbare markt willen betreden. Het is te hopen dat Duitsland haar openbare aanbestedingssysteem voor elk bedrijf in de toekomst gemakkelijker gaat beheren. In de tussentijd kan de Ausschreibungscoach bedrijven helpen om aan aanbestedingen in Duitsland te komen.
 
Bezoek de website van de Ausschreibungscoach of stuur een e-mail voor meer informatie.



 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers