DGA’s mogen tijdelijk lager ‘gebruikelijk loon’ afspreken

06-4-2020

Directeuren-grootaandeelhouders (dga's) die in zwaar weer zitten vanwege de coronacrisis, mogen van de Belastingdienst tijdelijk een lager gebruikelijk loon afspreken. Let op: dit geldt alleen voor de maanden die nog moeten komen en dus niet met terugwerkende kracht. 

Dga’s moeten in de aangifte loonheffingen van hun bv een loon opnemen dat gebruikelijk is voor hun werkzaamheden. Dit is in principe het loon dat iemand in loondienst in de meest vergelijkbare dienstbetrekking verdient (in 2020 is dit € 46.000). Als de omzet en liquiditeit van een bv in gevaar komen door de coronacrisis, mogen de dga’s tijdelijk een lager maandloon afspreken. Dit loon wordt door de BV dan maandelijks opgenomen in de aangifte loonheffingen. Als aan het eind van het jaar blijkt dat de bv te weinig heeft betaald, moet de bv het teveel aangeven als loon en er alsnog belasting over betalen.

Het bewijs om aan te tonen dat het gebruikelijk loon lager moet zijn dan het standaardbedrag ligt bij de dga. Het loon dat al is uitgegeven over de verstreken maanden in 2020 mag niet meer verlaagd worden. De bv en de dga kunnen daarom alleen voor de komende maanden nieuwe afspraken maken, wat onderling afgesproken kan worden. Er is hiervoor geen vooroverleg met de Belastingdienst nodig.

Bron: Rendement Online

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers