Duitse overheid berekende onterechte tolkosten volgens Hof van Justitie

30-11-2020

Onlangs bepaalde het Europese Hof van Justitie dat de Duitse overheid een te hoog toltarief heeft berekent. In de Europese richtlijn is namelijk bepaald dat een toltarief alleen mag bestaan uit kosten voor het in standhouden van de infrastructuur. Omdat Duitsland ook kosten voor verkeershandhaving (verkeerspolitie) en misdaadbestrijding doorbelast, handelen zij in strijd met het Europees recht.  


Die uitspraak zorgt er voor dat ondernemers nu teveel betaalde tolkosten kunnen terugvorderen. Het gaat dan om het deel van het tarief dat bestaat uit de kosten van de verkeerspolitie, naar schatting gemiddeld 4% van de betaalde tol. Omdat de verjaartermijn voor vorderingen maximaal 3 jaar is en de terugvordertermijn voor 2017 aan het einde van dit jaar verloopt, is snelle actie noodzakelijk.  

Er zijn 3 mogelijkheden voor de terugvordering:

  1. Claim indienen bij het ‘Bundesamt für Güterverkehr
  2. Een advocatenkantoor inschakelen dat de claim voor je indient (al dan niet via je rechtsbijstandsverzekering)
  3. Aansluiten bij de afspraken die zijn gemaakt met het Duitse advocatenkantoor Hausfeld / eClaim
Op de website van eClaim meer informatie vinden over mogelijkheden, kosten, etc. TLN en Evofenedex bieden hun leden een no cure no pay route. Alleen als er resultaat is (in de vorm van een vergoeding door de Duitse overheid) betaal je kosten. De hoogte daarvan is afhankelijk van wanneer (in welk stadium) de zaak wordt afgerond. Lees meer op de website van Evofenedex.  
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers