Een zieke werknemer wil niet re-integreren, wat nu?

20-3-2019

Als een werknemer ziek is, ben je er als werkgever samen met jouw werknemer voor verantwoordelijk dat hij op een gezonde en verantwoorde manier weer re-integreert. Maar nu kan het zijn dat je de indruk krijgt dat jouw werknemer niet erg meewerkt. Wat kan je dan nog doen als werkgever?

Verplichtingen werknemer
Vanuit de Arbowet heeft de zieke werknemer een aantal verplichtingen. Wanneer de werknemer de re-integratieverplichtingen niet nakomt, heeft de werkgever een aantal wettelijke mogelijkheden om de naleving te kunnen afdwingen. De werkgever kan een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV om de re-integratieinspanningen van werknemer te laten toetsen. Daarnaast is het mogelijk om nadat jij jouw werknemer zonder succes schriftelijk gewaarschuwd hebt, het loon op te schorten of het loon stop te zetten.

Loon opschorten of stopzetten?
De werkgever mag alleen het loon opschorten wanneer je niet de mogelijkheid hebt/krijgt om te controleren of jouw medewerker daadwerkelijk arbeidsongeschikt/ziek is. Opschorten betekent dat je het salaris weer met terugwerkende kracht moet uitbetalen, zodra de werknemer zich alsnog aan zijn re-integratieverplichtingen houdt, zich bijvoorbeeld heeft laten controleren door een bedrijfsarts en indien daaruit blijkt dat de werknemer wel degelijk arbeidsongeschikt was.

Een loonstop is een verdergaande maatregel dan de loonopschorting. Het stopzetten van loon kan onder meer indien jouw werknemer zijn genezing belemmert, indien hij weigert zonder deugdelijke grond passende arbeid te verrichten en indien jouw medewerker bijvoorbeeld weigert mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het Plan van aanpak.

Als een loonstop er niet toe leidt dat de werknemer zich houdt aan de re-integratieinspanningen, kan je uiteindelijk de arbeidsovereenkomst laten ontbinden door de kantonrechter. Let hierbij wel goed op, je moet er alles aan gedaan hebben om de werknemer wel de kans te geven om aan zijn re-integratieverplichtingen te voldoen. Het is raadzaam om deze stappen af te stemmen met een arbeidsrechtjurist. Leden van CLC-VECTA kunnen bij het CLC-VECTA juridisch loket terecht voor gratis eerstelijns (juridisch) advies.

Rol van de bedrijfsarts
De bedrijfsarts heeft een belangrijke rol bij de re-integratieverplichtingen. Hij geeft aan wat de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer zijn en wat dit inhoudt voor het werk. Als een bedrijfsarts een werknemer wel geschikt vindt voor passend werk (kan bijvoorbeeld nog niet het eigen zware werk doen, maar wel lichte werkzaamheden), dan is het aan de werkgever om na te gaan of dit passende werk er is. Zo ja, dan is de werknemer verplicht om hieraan gehoor te geven. Als de bedrijfsarts vindt dat er geen beperkingen meer aanwezig zijn om het eigen werk te hervatten, dan moet de werknemer hieraan ook gehoor geven en zijn eigen werk hervatten.

Wat als de werknemer twijfelt aan het advies van de bedrijfsarts? Dan kan hij sinds 1 juli 2017 een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Ook kan hij naar het UWV voor een deskundigenoordeel. Een second opinion of deskundigenoordeel betekent niet dat werknemer zijn re-integratie kan opschorten. Het kan echter ook zijn dat de bedrijfsarts de werknemer arbeidsongeschikt vindt en je van mening bent dat de werknemer best wel zou kunnen werken. Je kunt dan geen second opinion aanvragen, dit is alleen voorbehouden aan de werknemer. Wel kan je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers