Kijk op: www.wijhelpengraag.nu voor meer informatie en het stellen van je hulpvraag

wijhelpengraag.nu is een initiatief van branchevereniging CLC-VECTA namens organisatoren en toeleveranciers in de evenementenbranche.

Eenmanszaak en zzp’er krijgen nieuw btw-nummer

30-10-2019

Het huidige btw-nummer voor eenmanszaken en zzp’ers bevat het burgerservicenummer van de betreffende persoon. Hierdoor is het nummer privacygevoelig. Daarom worden alle nummers aangepast. De Belastingdienst informeert ondernemers over hun nieuwe btw-identificatienummer door middel van een brief. Het nieuwe btw-nummer geldt vanaf 1 januari 2020 en komt naast het oude btw-nummer. Het oude btw-nummer wordt je omzetbelastingnummer waarmee je correspondeert met de Belastingdienst via het ondernemersportaal. Ook voor het terugvragen van btw uit andere EU-landen kun je blijven inloggen met je bestaande username (je huidige btw-nummer).
Wanneer je juuw nieuwe btw-nummer ontvangt van de Belastingdienst is het van belang om actie te ondernemen.Je kunt hierbij denken aan:
 
  • het vermelden van het nieuwe btw-nummer op uw facturen;
  • het nieuwe btw-nummer verstrekken aan toeleveranciers, boekhouder en andere relaties die moeten beschikken over je btw-nummer;
  • je briefpapier en website aanpassen.

Wanneer je zelf geen eenmanszaak of zzp’er bent, maar wel prestaties aan dergelijke partijen verricht dan kan het in bepaalde gevallen van belang zijn dat je beschikt over het nieuwe btw-nummer van je afnemer. Dit is bijvoorbeeld het geval bij intracommunautaire leveringen en als je de btw-heffing naar de afnemer verlegd.

Wanneer je in 2020 een factuur ontvangt voor prestaties van een EU-leverancier die al in 2019 zijn verricht, dan hoef je geen nieuwe factuur te vragen wanneer hierop je oude btw-nummer staat vermeld.

Bron: BDO
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Partners & preferred suppliers