Europese Commissie start openbare consultatieronde over reisbureauregeling

18-6-2020

Elke ondernemer die op eigen naam reizen aanbiedt valt onder de reisbureauregeling, een speciale btw–regeling voor een diversiteit aan reisbureaus en touroperators. De reisbureauregeling houdt kortgezegd in dat deze ondernemers btw zijn verschuldigd in het land waar zij gevestigd zijn. De belasting is niet verschuldigd over de totale ontvangen bedragen, maar over de marge van de ondernemer. De voorbelasting die betrekking heeft op ingekochte onderdelen van deze reizen is dan niet aftrekbaar.
 
Deze ondernemers worden uitgenodigd om hun mening te geven over de reisbureauregeling. Input van adviesbureaus, handels-, bedrijfs- of beroepsverenigingen, btw-beoefenaars en reizigers, waaronder zakenreizigers, zijn ook welkom.
 
Doel van de consultatie
Het doel van deze consultatie is het verzamelen van input die nodig is om de reisbureauregeling te evalueren. Om dit te bereiken, worden de standpunten van alle belanghebbenden verzamelt over of en hoe de beoogde doelstellingen van de regeling worden bereikt (d.w.z. of deze nog steeds effectief is) en in hoeverre bestaande regels nog steeds relevant zijn en aansluiten bij de behoeften van de belanghebbenden.
 
De consultatievragen bestrijken vier categorieën:
 
  • doeltreffendheid, d.w.z. de mate waarin deze bijzondere btw-regeling haar doelstellingen met succes heeft verwezenlijkt;
  • efficiëntie, d.w.z. de kosten en baten van deze bijzondere btw-regeling en de vraag of deze evenredig zijn;
  • relevantie, d.w.z. de mate waarin deze bijzondere btw-regeling (nog) tegemoetkomt aan (huidige) behoeften en problemen;
  • coherentie, d.w.z. in hoeverre de elementen van deze bijzondere btw-regeling goed samenwerken onderling (d.w.z. intern) en met de normale btw-regels.
 
Reageren op de vragenlijst
De vragenlijst is beschikbaar in verschillende talen en via deze link in te vullen. De consultatie is in te vullen tot en met 14 september 2020. Omwille van de transparantie wordt organisaties en bedrijven die deelnemen aan openbare raadplegingen verzocht zich te registreren in het EU-transparantieregister.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers