Fiscale regels voor iPad en smartphone

18-7-2011

Door het vervagen van de grens tussen draagbare computers en mobiele communicatiemiddelen is er veel verwarring over de fiscale regels die voor bepaalde apparaten gelden. De regels zijn immers verschillend voor computers en telefoons. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft onlangs een besluit gepubliceerd waarin hij de grens tussen deze twee soorten apparaten probeert af te bakenen.

De richtlijnen van de staatssecretaris zijn een reactie op vragen uit de praktijk over de vraag of voor bepaalde apparaten nu de fiscale regels voor communicatiemiddelen of die voor computers gelden. Weekers heeft nu in een loonheffingenbesluit vastgelegd dat er sprake is van een communicatiemiddel als het apparaat voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het gaat om een apparaat met de uiterlijke kenmerken van een mobiele telefoon.
  • Het is een toestel waarbij de communicatie een centrale rol speelt.
  • Het beeldscherm heeft een diagonaal van niet meer dan 7 inch (dat is 17,78 cm).

iPad is geen communicatiemiddel
Als een apparaat aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, gaat de Belastingdienst ervan uit dat het niet geschikt is om langdurig te gebruiken. Als u in uw onderneming een apparaat met een groter scherm toch hoofdzakelijk als communicatiemiddel gebruikt, kunt u proberen dat aannemelijk te maken. In dat geval gelden de soepelere fiscale regels voor telefoons er namelijk voor. Apparaten als iPads, e-readers en netbooks vallen door de bovenstaande voorwaarden in principe niet onder de communicatiemiddelen.

Oude regels vergoedingen en verstrekkingen
Onder de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen mag uw onderneming een communicatiemiddel zoals een telefoon belastingvrij uitdelen als de werknemer het toestel meer dan 10% zakelijk gebruikt. Een computer mag pas onbelast blijven als de werknemer die nagenoeg alleen (minstens 90%) zakelijk gebruikt.

Werkkostenregeling
Onder de werkkostenregeling blijven de fiscale 10%-regel voor telefoons en 90%-regel voor computers bestaan. Voor apparatuur die uw onderneming aan werknemers ter beschikking stelt en die voldoet aan deze regels, geldt een nihilwaardering. Het vergoeden van apparatuur is onder de werkkostenregeling echter altijd belast. U kunt er wel voor kiezen om het als eindheffingsloon in de vrije ruimte onder te brengen, zodat het voor de werknemer in elk geval onbelast is.

Bron: FA Rendement

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers