Geen rookruimtes in bedrijf meer toegestaan

29-11-2021

Vanaf 1 januari 2022 mag je geen rookruimte meer hebben in je bedrijf. Het gaat in dit geval om de rookruimtes in de ruimten, gebouwen en inrichtingen waar werknemers hun werkzaamheden verrichten of plegen te verrichten. Bij overtreding van het rookverbod kan de NVWA overgaan tot het opleggen van een bestuurlijke boete. De boete wordt opgelegd aan de werkgever van wie de ruimte is waar wordt gerookt, omdat die verantwoordelijk is voor de verplichting tot het instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod.
 
Rookruimtes die per 1 januari niet meer zijn toegestaan, zijn afsluitbare ruimtes. Een werkgever kan wel besluiten om een abri op het bedrijfsterrein beschikbaar omdat dit doorgaans geen afsluitbare ruimte is. Verder mag er buiten op het bedrijfsterrein of bij de ingang worden gerookt, tenzij de werkgever dat verbiedt. De werkgever is niet verplicht een rookplek te verschaffen. Op de openbare weg mag een werknemer in principe roken, tenzij dat rookoverlast oplevert voor de collega’s binnen.
 
Het is raadzaam om na te gaan wat dit verbod in de praktijk betekent en of het nodig is hier afspraken over te maken met werknemers. Waar mogen zij bijvoorbeeld nog wel roken en wanneer? Mag dat buiten op het bedrijfsterrein of moet dat daarbuiten en kan dat mogelijk leiden tot overlast voor de omgeving? Is roken onder werktijd toegestaan of mag dat alleen in eigen tijd, zoals tijdens pauzes of vlak voor of na het werk? Voorzie je als werkgever de aangewezen rookplekken van voorzieningen, zoals borden om aan te geven dat het een rookplek betreft en plaats je asbakken die je ook regelmatig laat legen? Krijgen leidinggevenden duidelijke instructies over wanneer en hoe ze werknemers moeten aanspreken als zij de afspraken niet nakomen? Gelden er sancties voor het niet volgen van het nieuwe rookbeleid en zo ja, welke?
 
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht ten aanzien van het rookbeleid. Het is dus zaak om tijdig actie te ondernemen als je het rookbeleid wil wijzigen c.q. invoeren vóór 2022.
 
Als werkgever kun je ook het stoppen met roken stimuleren. Door werknemers op weg te helpen naar informatie of ondersteuning om te stoppen met roken bijvoorbeeld. Erkende hulpverlening wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers