Hebben werknemers tijdens werktijdverkorting recht op hun volledige loon?

17-3-2020

We ontvangen bij CLC-VECTA logischerwijs dagelijks veel vragen over (het aanvragen van) werktijdverkorting. We hebben daarom onze juridische partner DVAN eerder al gevraagd een Q&A voor ons op te stellen met antwoord op de meest gestelde vragen. Je kunt deze downloaden via onze website.
 
Let op! Naar aanleiding van een recente wetswijziging en de nieuwe inzichten in de advocatuur die daaropvolgend zijn ontstaan ten aanzien van de loondoorbetalingsverplichting, is het antwoord op de vraag die daarop toeziet, aangepast.
 
Hebben werknemers tijdens werktijdverkorting recht op hun volledige loon?
Nee, de werkgever is op basis van de wet niet verplicht het loon door te betalen als sprake is van buitengewone omstandigheden waarvoor de Minister SZW tijdelijke werktijdverkorting toestaat. Dit is nu aan de orde bij het coronavirus.
 
Dit betekent dus dat werkgevers – in tegenstelling wat op de website van de overheid lijkt te staan en elders op het internet te vinden is – niet verplicht zijn het loon door te betalen van (groepen) werknemers voor wie zij een vergunning voor tijdelijke werkverkorting hebben ontvangen, tenzij dit anders is overeengekomen, bijvoorbeeld in een CAO. In de CAO Tentoonstellingsbedrijven is geen andere afspraak opgenomen. Het is voor individuele leden nog wel aan te raden om de arbeidsovereenkomst en personeelshandboeken hierop na te slaan.
 
Het voorgaande lijkt juridisch wel sluitend, maar de vraag is of het Ministerie dit ook zo bedoeld heeft of dat dit een ‘foutje’ in de wetgeving is. Daarnaast zijn er ook andere (niet juridische) afwegingen mogelijk zoals:
1.       Goed werkgeverschap
2.       Gewekte verwachtingen bij de medewerkers in Nederland
3.       Administratieve uitdagingen, zoals het invullen van het formulier om WW aan te vragen en de uitbetaling via de werkgever of rechtstreeks aan de werknemer)
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers