Het Preventief medisch onderzoek (PMO) in 5 stappen

19-3-2019

Het Preventief medisch onderzoek (PMO) is een uitgebreide gezondheidscheck voor jouw werknemers. Iedere werkgever is voor de Arbowet verplicht zijn werknemers een PMO aan te bieden. Dat is een investering, maar heeft ook zeker voordelen voor jou als werkgever. Je werkt actief aan een gezondere en vitalere organisatie en kunt daarmee verzuim voorkomen.

Het PMO bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: Communicatie en promotie
Hoe meer deelnemers aan het PMO, hoe beter. Je kunt jouw werknemers enthousiast maken door er goed over te communiceren. ArboNed helpt je hierbij, bijvoorbeeld met een leuke kick-off.

Stap 2: Online vragenlijst
Alle deelnemers vullen een online vragenlijst in, met vragen over de mentale en fysieke gezondheid. Zodra een werknemer de vragenlijst heeft ingevuld, krijgt hij bruikbare informatie toegestuurd op basis van zijn resultaten. Deze individuele terugkoppeling is privé.

Stap 3: Fysiek onderzoek
Jouw vraag en de resultaten uit jouw Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) bepalen welke fysieke onderzoeken er volgen. Daarnaast houden de Vitaliteit- en Gezondheidheidsdeskundigen van ArboNed motiverende adviesgesprekken met jouw werknemers. De focus ligt op wat de werknemer zelf kan ondernemen om zijn gezondheid te verbeteren.

Stap 4: Groepsrapportage
De individuele resultaten van jouw werknemers zijn privé, maar als werkgever krijg je (vanaf 15 deelnemers) een groepsrapportage. Deze laat de relevante trends zien die gelden voor jouw bedrijf. Aan de hand hiervan doe je nieuwe inzichten op, op het gebied van duurzame inzetbaarheid, gezondheid en veiligheid. In één oogopslag zie je wat al heel goed gaat en wat aandachtspunten zijn waar je aan kunt werken.

Stap 5: Het vervolg
Gedragsverandering naar een gezonder en vitaler leven gaat niet bij iedereen van de ene op de andere dag. Het is dus belangrijk om een vervolg te geven aan het PMO, zodat je de bewustwording onder jouw werknemers vergroot. Samen met jou werkt ArboNed aan de vitaliteit van jouw werknemers daarmee de duurzame inzetbaarheid verhogen.

Soms leest je nog over een PAGO (Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek). Dit is echter niet hetzelfde als het PMO. Het PMO is een verbeterde versie van het PAGO. Hier wordt namelijk breder gekeken dan alleen een gezondheidsonderzoek.

Klik hier voor het aanvragen van een offerte PMO. Leden van CLC-VECTA ontvangen een korting van onze partner ArboNed
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers