Het vaccin tegen oranjekoorts

11-5-2012

Binnenkort dreigt het weer: oranjekoorts*. Deze zomer is het een oranjefeest voor de sportliefhebber! Want op vrijdag 8 juni begint het EK-voetbal, op 30 juni start de Tour de France en tot slot start op 27 juli de Olympische Spelen. Oranje trapt af op zaterdag 9 juni. En, helaas voor alle werkgevers, worden de wedstrijden niet alleen op vrijdag- of zaterdagavond gespeeld, maar ook doordeweeks. Vanaf de 9 juni loopt u het risico dat uw werknemers besmet raken met het oranjevirus. Maar gelukkig is er heel eenvoudig iets aan te doen.

Tijdens het WK-voetbal, zes jaar geleden in Portugal, ontdekte 365/ArboNed de zogenaamde oranjekoorts. Op de dag van de wedstrijd Nederland - Letland steeg het verzuim met maar liefst 19%, en de dag erna met 15%. Sindsdien maken werkgevers duidelijke afspraken met de werknemers en weten ze het verzuim tijdens de oranjekoorts goed onder controle te houden. Een duidelijk bewijs dat veel verzuim te beïnvloeden is, en voorkomen kan worden door het bespreekbaar te maken. Handig dus om samen met uw werknemers (sportieve) afspraken te maken.

Met elkaar oplossen
Met een paar simpele afspraken tussen u en uw werknemers kunt u ervoor zorgen dat niemand zich rond de komende wedstrijden hoeft ziek te melden. Wij geven u een aantal tips om de oranjekoorts het hoofd te bieden.

  1. Wees duidelijk over de minimale bezetting en benoem het verschijnsel. Spreek uit dat u van iedereen verwacht dat hij er gewoon is. Ziekmelden gebeurt alleen bij de leidinggevende.
  2. Laat het personeel zelf oplossingen bedenken om het werk te organiseren. Dat verhoogt de betrokkenheid, en het onderwerp is meteen nog eens aangehaald.
  3. Vraag tijdig aan de werknemers wie echt vrij wil zijn, en organiseer het werk daaromheen. Zij kunnen hiervoor vrije dagen opnemen. Rouleer de collega's die vrij willen zijn.
  4. Geef de mogelijkheid om de werktijden flexibel in te delen of om thuis te werken. Voor de wedstrijd een uurtje eerder weg, na de wedstrijd een uurtje later beginnen.
  5. Maak er een bedrijfshappening van. 's Morgen bijvoorbeeld eerst de wedstrijd evalueren en de voetbalpool doornemen. En tijdens de lunch in de kantine bijvoorbeeld aan het tafelvoetbal.
  6. Plan lichtere werkzaamheden in op de dag na de wedstrijd.
  7. Collectieve vrije dag na de wedstrijd. Of stel deze in het vooruitzicht als Nederland zich in de finale plaatst en onder de voorwaarde dat het verzuim onder controle blijft.
  8. Ga in gesprek met de werknemers die voorgaande jaren ook geveld waren door oranjekoorts.
     

* Definitie oranjekoorts
Mensen met "oranjekoorts" lijden aan verhoogde lichaamshitte en adrenaline toe te schrijven aan een plotselinge uitbarsting van ongebruikelijk patriottisme en nationale solidariteit.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers