Hier met die relatielijst!

11-4-2012

Moet een werkgever een lijst met relaties verstrekken aan een voormalig werknemer van wie de werkgever wil dat hij aan zijn overeengekomen relatiebeding wordt houden? Over deze vraag heeft de kantonrechter Rotterdam zich onlangs uitgelaten.

Een commercieel manager heeft in zijn arbeidsovereenkomst een relatiebeding staan, inhoudende dat hij tot twee jaar na uitdiensttreding geen zakelijk relaties mag aangaan met klanten van zijn oude werkgever. Relaties van werkgever zijn gedefinieerd als klanten van werkgever die gedurende de arbeidsovereenkomst van werknemer een offerte van de werkgever hebben ontvangen.

De werknemer heeft zijn arbeidsovereenkomst opgezegd en daarbij aan de werkgever verzocht om een lijst te verstrekken met relaties die onder zijn relatiebeding vallen. De werkgever heeft geweigerd deze lijst waarop zo’n 300 tot 500 relaties staan te verstrekken, omdat dit niet overeengekomen zou zijn met de werknemer. Daarnaast is de werkgever bang is dat de nieuwe collega’s van de werknemer de relaties die op de lijst staan gaan benaderen. De werkgever heeft aangegeven dat de werknemer hem kan bellen of langs kan komen om te vragen of een bepaalde relatie wel of niet benaderd mag worden. De werknemer stapt naar de rechter en vordert dat zijn oude werkgever een lijst met haar relaties afgeeft, op straffe van een dwangsom.

Oordeel
De kantonrechter Rotterdam heeft geoordeeld dat de werkgever deze lijst moet verstrekken. De kantonrechter geeft aan dat het gebruikelijk is dat bij uitdiensttreding een dergelijke lijst wordt verstrekt. Het werk van werknemer bestaat uit het benaderen van klanten. De werkgever is verplicht zich als een goed werkgever te gedragen, ook als er na het dienstverband nog verplichtingen zijn. Volgens de kantonrechter is het voor de werknemer onmogelijk en onwerkbaar om voor iedere relatie contact op te nemen met zijn oude werkgever. De kantonrechter heeft de werkgever de keuze gegeven: of de lijst met relaties binnen 3 weken aan werknemer verstrekken of het binnen 3 weken ontslaan van de werknemer uit zijn verplichtingen van het relatiebeding.

Bron: Nieuwsbrief Arbeid & Medezeggenschap | Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers