Informatieplicht energiebesparende maatregelen per 1 juli 2019

27-5-2019

Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen al om energie te besparen, per 1 juli 2019 komt daar een informatieplicht van energiebesparende maatregelen bij. Dat betekent dat ondernemers vóór 1 juli moeten melden welke maatregelen voor energiebesparing zij hebben genomen. Daarmee willen bedrijfsleven en de overheid energiebesparing versnellen en de CO2-reductie in Nederland een impuls geven.

Voor wie
Bedrijven en instellingen die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (of een equivalent daarvan) gebruiken, hebben een informatieplicht. Met het stappenplan informatieplicht energiebesparing bepaal je snel dat voor jouw organisatie het geval is.

Bedrijven en instellingen die géén informatieplicht hebben Erkende maatregelen
Om het voor bedrijven makkelijker te maken energie te besparen, hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en diverse brancheorganisaties erkende maatregelen opgesteld. Het zijn geen verplichte maatregelen, bedrijven zijn vrij om een alternatieve gelijkwaardige maatregel toe te passen, onder de voorwaarde dat een minstens even grote energiebesparing wordt bereikt als met de erkende maatregel.
 

Heb je een informatieplicht? Dit moet je doen:

  1. Bepaal dan met het stappenplan of er een Erkende Maatregelenlijst voor jouw bedrijfstak geldt en wat de lijst op hoofdlijnen inhoudt.
  2. Schaf een eHerkeningsmiddel niveau 1 aan. Bekijk de animatie eHerkenning aanvragen informatieplicht voor hoe je dit moet doen.
  3. Zet dan op een rij welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen
  4. Bekijk voordat je gaat rapporteren de instructiefilm over eLoket informatieplicht en gebruik de handleiding.
  5. Rapporteer uiterlijk 1 juli 2019 de door jou uitgevoerde maatregelen in eLoket.

Energie-auditplicht?
Heeft jouw bedrijf een energie-auditplicht (EED)? Dan is het mogelijk dat je, naast de informatieplicht energiebesparing, ook een EED-auditplicht hebt voor je gehele onderneming. De EED-plicht is afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal werknemers, de omzet en het balanstotaal. In dat geval rapporteer je voor de informatieplicht energiebesparing uiterlijk op 5 december 2019 in eLoket.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers