Inreisverbod zakenreizigers uit risicolanden buiten de EU versoepeld

30-9-2020

Vanaf 21 september mag een persoon uit een land met een inreisverbod die een reis maakt die aantoonbaar bijdraagt aan de Nederlandse economie en samenleving onder de volgende voorwaarden naar Nederland reizen:

  • De versoepeling van de inreisbeperking is alleen mogelijk als bij een Nederlandse ambassade een (onderbouwde) aanvraag is ingediend voor een reis waaruit blijkt dat aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
    • Je moet in het bezit zijn van een uitnodiging met een bevestigde afspraak met of bezoek aan een geregistreerd bedrijf in Nederland of met de NFIA:
    • Met de afspraak is urgentie gemoeid en het is noodzakelijk dat de afspraak in fysieke vorm plaats vindt.
    • De afspraak dient aan tenminste een van de volgende voorwaarden te voldoen:
  1. Met het bezoek is een potentiele directe buitenlandse investering in Nederland van significante omvang gemoeid:
    a.  minimaal 5 nieuwe banen worden gecreëerd, of
    b.  minimaal € 500.000 wordt geïnvesteerd.
  2. Met het bezoek is een potentiele directe buitenlandse investering gemoeid die bijdraagt aan:
    a. de versterking van het Nederlandse innovatievermogen, of
    b. de verduurzaming van de Nederlandse economie, of
    c. de verdere digitalisering van de Nederlandse economie
  3. Het bezoek is van groot economisch belang voor een specifieke in Nederland gevestigde organisatie:
    a. De te bezoeken in Nederland gevestigde organisatie telt ten minste 10 fte en/of 2 miljoen jaaromzet.
    b. Het belang van het bezoek blijkt bijvoorbeeld wanneer het bezoek essentieel is voor de doorgang van de dagelijkse functionaliteit en/of behoud en/of creatie van banen of het behouden en/of groeien van de omzet van het bedrijf.
  • Na toetsing door de ambassade wordt door de ambassade een ‘Note Verbale’ afgegeven aan de reiziger waarin toestemming wordt verleend voor de voorgenomen reis. In geval van twijfel wordt NFIA in Den Haag (in geval van een buitenlandse investering) of de directie Internationaal Ondernemen (DIO) van het ministerie van BZ (in het geval van buitenlandse handel) geconsulteerd. Zowel de reiziger als het bedrijf dat hij/zij bezoekt moeten een verklaring tekenen, waarin beiden verklaren dat het een essentiële reis betreft die aantoonbaar bijdraagt aan de Nederlandse economie en samenleving en voldoet aan de hierboven gestelde voorwaarden.
  • De reiziger moet de Note Verbale tonen aan de Nederlandse grensautoriteiten (de Koninklijke Marechaussee)
  • De reiziger moet tevens in het bezit zijn van een retourticket en bevestigde hotelreservering.
  • Indien de reiziger visumplichtig is, zijn de reguliere voorwaarden voor het aanvragen van een visum onverminderd van toepassing.
  • De reguliere grenscontroleprocedure op basis van de Schengengrenscode is van toepassing.
  • Dit betekent dat de KMar beoordeeld of de reiziger aan alle toegangsvoorwaarden voldoet. De reiziger moet ook een geldig reisdocument kunnen tonen en, indien nodig, een visum voor kort verblijf. De Koninklijke Marechaussee heeft altijd nog het recht de toegang te weigeren, als daar een reden voor is.
  • Om het gezondheidsrisico zoveel mogelijk te mitigeren wordt reizigers dringend geadviseerd bezoeken kort te houden en contacten met anderen te beperken. De Nederlandse regels rondom thuisquarantaine zijn onverkort van toepassing met uitzondering van zakelijke afspraken.
  • Om risico’s nog verder te beperken wordt voor de uitvoering van dit handelingskader een quotum ingesteld voor het aantal reizigers dat Nederland per maand zal mogen inreizen.
  • Reizigers zijn gehouden de geldende coronamaatregelen in Nederland te volgen.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers