Invoering van het UBO register vanaf 10 januari 2020

17-9-2019

Vanaf 10 januari 2020* zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. Dit is het gevolg van Europese regels. Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen, fraude, belastingontduiking en financiering van terrorisme.

* Voor ondernemingen die vanaf 10 januari 2020 worden opgericht geldt de registratieplicht direct. Voor bestaande ondernemingen is een overgangsregeling van kracht; deze organisaties krijgen 18 maanden de tijd om hun UBO in het UBO-register in te schrijven.

Ultimate benificial owner
UBO staat voor ‘ultimate benificial owner’, in het Nederlands ‘uiteindelijk belanghebbende’ genoemd. Dit zijn, kort gezegd, de personen die uiteindelijk eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. Denk daarbij aan personen die meer dan 25% van de aandelen hebben in een BV of personen die meer dan 25% direct of indirect eigendomsbelang hebben in een vof of maatschap. Door inzichtelijk te maken wie de UBO van een onderneming is, kunnen natuurlijke personen zich niet meer verschuilen achter juridische entiteiten.

Welke ondernemingen moeten zich inschrijven in het UBO-register
De rechtsvormen in onderstaand overzicht hebben in ieder geval een plicht om zich te registreren in het UBO-register: 



De UBO registratieplicht geldt niet voor beursgenoteerde vennootschappen, eenmanszaken, publiekrechtelijke rechtspersonen, verenigingen van eigenaren, enkele historische rechtspersonen en kerkgenootschappen.

Welke gegevens worden openbaar toegankelijk en welke niet?
Over de UBO moeten allerlei gegevens worden opgenomen in het UBO-register dat bijgehouden gaat worden door de Kamer van Koophandel. Het Bureau economisch handhaving, onderdeel van de Belastingdienst, zal tot handhaving van lichte overtredingen overgaan. Bij zwaardere overtredingen zal het Openbaar Ministerie besluiten over strafrechtelijke afdoening. Een deel van de gegevens wordt openbaar, een deel wordt alleen toegankelijk voor bepaalde bevoegde instanties.

De gegevens die openbaar voor een ieder toegankelijk worden zijn:



De gegevens die afgeschermd worden maar wel toegankelijk zijn voor de bevoegde instanties:



Slechts in uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld het geval dat er een onevenredig risico op kidnapping bestaat, kan een UBO verzoeken om openbare gegevens af te laten schermen. De mogelijkheden voor afscherming zijn echter heel beperkt.

Wat moet je als ondernemer wanneer regelen
Ben je verplicht om je te registreren, maar doe je dit niet, dan riskeer je een boete van maximaal € 20.750 per overtreding. Daarnaast kan een taakstraf worden opgelegd en kun je zelfs in hechtenis worden genomen. Het is dus van belang dat je na gaat óf er een registratieplicht bestaat en zo ja, je binnen de gestelde termijn van 18 maanden na invoering tot inschrijving van de UBO-informatie overgaat.

Bron: BDO
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers