Kabinet gaat meer eisen stellen aan concurrentiebeding

06-6-2023

Steeds vaker worden werknemers gehouden aan een concurrentiebeding. Naar schatting zijn 3,1 miljoen werknemers gebonden aan een concurrentiebeding. Het concurrentiebeding is er om bedrijfsbelangen van werkgevers te beschermen. Maar die beperking is vaak niet terecht, blijkt uit onderzoek. Hierdoor kunnen werknemers minder makkelijk van baan wisselen en werkgevers minder makkelijk mensen vinden. Het kabinet heeft daarom besloten het concurrentiebeding te moderniseren.
 
Minister Van Gennip is van plan de volgende wijzigingen uit te werken in een wetsvoorstel:
 
  • Het concurrentiebeding wordt wettelijk begrensd in duur;
  • Het concurrentiebeding moet geografisch worden afgebakend, specifiek en gemotiveerd in het contract;
  • De werkgever moet in vaste contracten het zwaarwichtig bedrijfsbelang van een concurrentiebeding motiveren (dit geldt al voor tijdelijke contracten);
  • Als een werkgever een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding houdt, moet de werkgever een vergoeding betalen aan de werknemer. Dit wordt een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris. Zo’n vergoeding zorgt ervoor dat werkgevers goed nadenken voordat ze het concurrentiebeding opnemen en inroepen.
 
VNO-NCW en MKB Nederland begrijpen dat het onwenselijk is dat concurrentiebedingen vaak standaard in arbeidsovereenkomsten worden opgenomen. Dat is slecht voor de mobiliteit van mensen op de arbeidsmarkt omdat ze zich daardoor toch geremd voelen om een overstap te maken, ook als zo’n beding helemaal niet daadwerkelijk zou kunnen worden gebruikt. Maar het is wel belangrijk dat echte bedrijfsbelangen beschermd kunnen blijven, aldus de ondernemersorganisaties.
 
Het wetsvoorstel om deze situatie te verbeteren zal naar verwachting eind 2023 in internetconsultatie gaan. Uiteraard zullen je informeren als de consultatie openstaat en namens de branche input leveren.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers