Kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie

18-3-2020

UPDATE 7 APRIL:
Het kabinet heeft besloten om de premie voor de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) te verlagen van 3,9% naar 2%. Met deze verlaging wordt financiering toegankelijker voor ondernemers. Het kabinet vindt dat ook banken zelf goed dienen te blijven kijken naar de eigen kosten die zij in rekening brengen bij klanten en of die nog steeds reëel zijn.

Daarnaast wordt het garantiebudget van de BMKB verhoogd van de beschikbare 765 miljoen euro naar 1,5 miljard euro. Ook is besloten dat non-bancaire financiers zich kunnen accrediteren om hun bestaande klanten te financieren onder de coronamodule van de BMKB.

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet heeft vandaag besloten om het garantieplafond van de GO verder te verhogen naar 10 miljard euro (was al verruimd op 17 maart 2020 van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro).

Met de GO helpt het ministerie van EZK zowel het MKB als grote ondernemingen. Dat gebeurt door garantie op bankleningen en -garanties (minimaal 1,5 miljoen – maximaal 50 miljoen euro per onderneming). Het maximale garantiepercentage is vandaag verhoogd van 50% naar 80% voor grootbedrijven en 90% voor het MKB met als voorwaarde dat zij worden getroffen door corona. Het maximum per onderneming was op 17 maart al tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro.
__________________________________________________________________________________

Het kabinet heeft op 17 maart besloten om uitzonderlijke economische maatregelen te nemen om de schade van het coronavirus te beperken. Het doel is om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor MKB-ondernemers, ZZP’ers en grootbedrijven op te vangen. Met deze maatregelen kunnen bedrijven hun personeel doorbetalen en krijgen zelfstandigen een overbrugging aangeboden. Daarnaast zorgen de versoepelde belastingregelingen, compensaties en extra kredietmogelijkheden ervoor dat geld in de bedrijven blijft.

De ministers en staatssecretarissen van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben het pakket aangekondigd aan de Tweede Kamer, bovenop economische maatregelen die donderdag 12 maart al zijn genomen vanuit het kabinet.

De maatregelen op een rijtje:

1. De instelling van de tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten
Een ondernemer die omzetverlies verwacht van minimaal 20%, kan bij het UWV voor een periode van maximaal drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (dit is maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV verstrekt dan een voorschot van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Dit op voorwaarde dat er geen personeel ontslagen mag worden in de subsidieperiode om bedrijfseconomische redenen. Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Voor werktijdverkorting kunnen dus geen nieuwe aanvragen meer worden ingediend bij SZW. Aanvragen die al zijn gedaan maar nog niet afgehandeld zijn, worden afgehandeld onder de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.
 

2. Extra ondersteuning van zelfstandig ondernemers

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zo zelfstandig ondernemers te ondersteunen zodat ze hun bedrijf kunnen voortzetten. De zelfstandigen kunnen voor een periode van maximaal drie maanden via een versnelde procedure aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. 
 

3. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes

Voor getroffen ondernemers is het nu makkelijker om uitstel van belasting aan te vragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Hieronder vallen inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Ook hoeven eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen niet te worden betaald. Daarnaast krijg je als ondernemer langer de tijd om bewijsmateriaal mee te sturen. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt ook tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Het tarief van de belastingrente gaat ook tijdelijk naar bijna 0%. De verlaging geldt voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt.
 

4. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering

Bedrijven die problemen hebben met het verkrijgen van bankgaranties en bankleningen kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet wil het garantieplafond van de GO verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Door middel van een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties helpt EZK zowel het MKB als grote ondernemingen. Het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro.
 

5. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits

De grote groep kleine en startende ondernemers die via de bank moeilijk aan financiering komen worden geholpen door microkredietenverstrekker Qredits. Qredits zal de groep financieren, coachen en stelt een tijdelijke crisismaatregel open: er wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van 6 maanden en de rente wordt in deze periode automatisch verlaagd naar 2%. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met 6 miljoen euro.
 

6. Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven

Er komt een tijdelijke borgstelling voor de land- en tuinbouwbedrijven voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Het kabinet staat hiermee borg voor de kredieten van agrarisch ondernemers.
 

7. Overleggen over toeristenbelasting en cultuursector

Ook gaat het kabinet samenzitten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om te kijken of (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stopgezet kunnen worden en om al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken, waarvan in het bijzonder de toeristenbelasting. Daarnaast is er een overleg met de cultuursector om te kunnen aansluiten bij generieke maatregelen en eventuele verbijzondering indien nodig.
 

8. Compensatieregeling getroffen sectoren

De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben enorme consequenties voor de inkomsten in een aantal sectoren in het bijzonder, waaronder de sluiting van horecagelegenheden en annuleringen in de reisbranche. Het is moeilijk deze inkomsten in te halen als het virus achter de rug is. Daarom komt het kabinet met een compensatieregeling met passende maatregelen voor bedrijven in de genoemde sectoren. Deze wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op (geoorloofde) staatssteun.
 

Waar kunnen ondernemers terecht?

Banken doen aanmeldingen voor de verruimde kredietregelingen (BMKB en GO) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland doen. Ondernemers melden zich hiervoor bij hun kredietverstrekker. Voor de belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via Belastingdienst.nl/coronavirus. De regelingen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden zo snel mogelijk opengesteld.

Bron: Rijksoverheid

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers