Kabinet past in reactie op kritiek het noodpakket 2.0 aan

28-5-2020

De afgelopen dagen hebben branches en ondernemersverenigingen veel druk gezet op de Tweede Kamer om de maatregelen in het nieuwe aangekondigde steunpakket aan te passen. Dit heeft geleid tot enkele veranderingen. Een overzicht van de belangrijkste aanpassingen in het tweede noodpakket:
 
  • De vergoeding voor vaste lasten (TVL) is meer dan verdubbeld en gaat van 20.000 euro maximaal naar 50.000 euro maximaal. Dit is afhankelijk van hoeveel omzetverlies een bedrijf heeft als gevolg van de coronacrisis.
  • Er komt extra ruimte voor grotere kapitaalintensieve mkb-bedrijven die hun bedrijfsvoering moeten aanpassen vanwege corona. Er wordt nader onderzocht hoe dit kan en ondernemersorganisaties worden hier nauw bij betrokken.
  • De ‘ontslagboete’ uit de NOW 1.0 is er definitief af. Hiermee komt meer ruimte voor noodzakelijke herstructurering van bedrijven die gebruik maken van de loonkostenvergoeding (NOW). Ook zijn nadere afspraken gemaakt over het proces bij herstructureringen met meer dan 20 ontslagen. 
  • Het steunpakket wordt met een maand verlengd tot 1 oktober.
  • Het kabinet en ondernemers- en werknemersorganisaties starten een gezamenlijk overleg over de crisismaatregelen die op de korte termijn eventueel kunnen worden genomen zoals rond scholing of deeltijd ww. Ook het toekomstig verdienvermogen, extra noodzakelijke investeringen daarvoor en noodzakelijke hervormingen staan op de agenda.
Het kabinet laat weten dat zij willen gaan onderzoeken of ondernemingen die ook na 1 oktober nog ‘zeer forse omzetdervingen doormaken’ en geen zicht hebben op verbetering, door de overheid ondersteund kunnen worden. Hiertoe behoren onder andere bedrijven in de evenementenbranche.
 
Ook de steunmaatregel voor zzp’ers wordt met een maand verlengd: zelfstandigen die minder dan 1500 euro (paren) of 1050 euro (alleenstaanden) aan inkomen hebben, komen in aanmerking voor een aanvulling. Het inkomen van de partner telt in het nieuwe pakket wél mee.

Bron: VNO-NCW
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers