Kabinet wil quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden

15-3-2021

Als het aan het kabinet ligt, komt er straks een quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden. Dit geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn. Daarnaast wordt een negatieve PCR-test ook verplicht voor mensen die met eigen vervoer Nederland binnenkomen. Sinds 29 december hoefde dat alleen voor reizigers die met het vliegtuig, trein, bus of veerboot komen. De quarantaineplicht voor reizigers moet een einde maken aan een jaar reisadviezen zonder verplichting.
 
In het Wetsvoorstel staat dat de quarantaine in principe tien dagen duurt en geldt voor alle reizigers uit de aangewezen gebieden, ongeacht met welk vervoersmiddel zij Nederland binnen komen. Wanneer reizigers vanaf de vijfde dag na inreizen een negatieve testuitslag hebben, wordt de beperkende maatregel opgeheven. Om te kunnen toezien op de quarantaineplicht moeten reizigers straks voordat zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin onder andere reis- en contactgegevens staan. Toezicht en handhaving op het bezit van de verklaring en het navolgen van de quarantaineplicht worden op dit moment nog verder uitgewerkt. Reizigers moeten in ieder geval zelf zorgen voor een geschikte quarantaine-accommodatie.
 
Als CLC-VECTA hebben we namens de zakelijke evenementenbranche de conceptwet becommentarieert en bedenkingen geuit omdat we onder meer van mening zijn dat de wet herstel van de internationale zakelijke evenementenbranche belemmerd.
 
Het kabinet vraagt, na de (internet)consultatie (die van 8 tot 12 maart open stond) diverse instanties nog om advies vraagt zoals de Autoriteit Persoonsgegevens, het College voor de Rechten van de Mens en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Alle opmerkingen worden daarna zo goed als mogelijk verwerkt voordat de Raad van State zich over het wetsvoorstel buigt. Daarna gaat het voorstel naar de Tweede en Eerste Kamer.
 
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers