Knellende regels? Maak gebruik van experimenteerruimte!

30-3-2012

Regels mogen niet onnodig knellen, veel kosten of innovatie in de weg staan. Ze moeten juist ruimte geven voor eigen verantwoordelijkheid en initiatief, (duurzaam) ondernemen en innovatie. Daarom biedt het kabinet ondernemers en burgers nu de ruimte om alternatieven voor wet- en regelgeving aan te dragen en hiermee te gaan experimenteren. Ideeën van ondernemers worden getoetst op haalbaarheid. Hierna kan een concreet voorstel gemaakt worden met ondersteuning van het Rijk. Hierin staat onder andere wat de ondernemer met het experiment wil bereiken, hoe hij in zijn eigen organisatie aan de slag gaat met het experiment en wanneer het experiment geslaagd is. Op basis van het voorstel wordt besloten of het experiment wordt uitgevoerd. In 2012 zullen de eerste 10 tot 15 experimenten van start gaan. Er is nog volop ruimte voor ideeën.

Voorwaarden
Ondernemers die van de experimenteerruimte gebruik willen maken moeten bereid zijn in de eigen organisatie te experimenteren met een alternatief of andere werkwijze. Het experiment moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De bestaande wet- en regelgeving bieden ruimte voor het experiment;
  • Het experiment is niet in strijd met de Europese wet- en regelgeving en schaadt het algemene belang niet;
  • Het rechtszekerheid- en gelijkheidsbeginsel worden in acht worden;
  • Het experiment moet binnen twee jaar tot resultaat leiden en geëvalueerd worden op basis van vooraf vastgelegde indicatoren.

Aanmelden en meer informatie
Voor aanvullende informatie of het aanmelden van een idee kunt u contact opnemen met Eva Buitenkamp van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie:

T. 070 - 379 74 68
E. e.l.buitenkamp@rr.nl

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers