Laat werknemers extra vakantie opnemen!

26-7-2011

De vakantieperiode breekt aan. Heb jij werknemers met vakantiestuwmeren? Stimuleer deze werknemers dan om dit jaar wat extra vakantiedagen op te nemen. De Eerste Kamer heeft namelijk inmiddels het wetsvoorstel Vakantiedagen aangenomen. Dat betekent dat met ingang van 1 januari 2012 de vakantiewetgeving wijzigt. De wettelijke vakantiedagen die worden opgebouwd in 2012 moeten in de werknemer worden opgenomen voor 1 juli 2013. Gebeurt dit niet dan komen deze dagen te vervallen. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen kun je afspraken maken met jouw werknemers.

Voor huidige vakantiedagen blijft de op dit moment in de wet opgenomen verjaringsregeling gelden. Dit betekent dat huidige vakantiedagen pas na 5 jaar verjaren. Werknemers die een stuwmeer aan vakantiedagen hebben opgebouwd, hebben dus nog lang de tijd om deze op te nemen, zonder dat deze dagen komen te vervallen. Voor de vakantiestuwmeren moeten er echter wel voorzieningen worden getroffen op de balans. Deze voorzieningen nemen bovendien jaarlijks toe indien sprake is van loonsverhogingen. Hoe sneller de stuwmeren kunnen worden afgebouwd, des te goedkoper dit voor jouw onderneming is. De aankomende vakantieperiode is daarom een goed moment om jouw werknemers te stimuleren extra vakantiedagen op te nemen.

Overigens is een ander gevolg van het wetsvoorstel dat langdurig zieke werknemers met ingang van 1 januari 2012 volledig vakantie opbouwen, terwijl dit nu alleen nog over de laatste zes maanden van de arbeidsongeschiktheid is.

Bron: Nieuwsbrief Arbeid & Medezeggenschap Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers