Laatste specifieke corona-adviezen vervallen

16-3-2023

Je hebt het in de media wellicht al vernomen, we staan er bijna niet meer bij stil en wij waren deze mening al langer toegedaan, maar het is toch een bijzonder moment dat vanuit de overheid nu ook officieel is vastgesteld dat de endemische fase voor het coronavirus is bereikt.
 
Ruim drie jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland hebben we de endemische fase bereikt. Een fase waarin het virus weliswaar rondgaat onder de bevolking – soms meer, soms minder – maar waarbij de meeste mensen door vaccinatie of een doorgemaakte infectie voldoende afweer hebben opgebouwd. Het kabinet heeft er daarom toe besloten dat de nog resterende adviezen m.b.t. COVID-19, over zelftesten bij klachten en in isolatie gaan bij een positieve uitslag, verder afgeschaald kunnen worden.
 
Wel roept het kabinet iedereen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent, bij lichte klachten te overleggen met je werkgever of je thuis kunt werken, fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen.
 
Met betrekking tot de sectorplannen en de maatregelenladders benadrukt de overheid dat deze nog steeds aan de basis van de aanpak van het kabinet en de te nemen maatregelen staan, mocht er onverhoopt toch een opleving van het virus plaatsvinden die om actie vraagt. Met het bereiken van de endemische fase is het wel minder waarschijnlijk dat er op korte termijn een beroep gedaan zal worden op sectoren voor het treffen van maatregelen.
 
Lees meer op de website van de Rijksoverheid.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers