Meer tijd om van je online aankoop af te zien

06-7-2011

Binnenkort heb je 14 dagen bedenktijd om zonder opgaaf van reden een product terug te sturen dat je online hebt besteld. Dit geldt ook voor andere aankopen op afstand, zoals via de telefoon, de post, aan de deur of op evenementen. Voorheen was de bedenktijd maar zeven dagen. Dit is nu verlengd in overeenstemming met de beslissing van het Europees Parlement.

Als je op internet iets bestelt, moet de leverancier je duidelijk maken dat je 14 dagen de tijd hebt om kosteloos van gedachten te veranderen. Doet hij dit niet, dan wordt de bedenktijd verlengd naar een jaar. Bovendien gaat de bedenktijd later in: niet al bij de bestelling, maar pas bij de levering. Besluit je iets terug te sturen, dan moet je uiterlijk binnen twee weken het aankoopbedrag terugkrijgen. De verzendkosten zijn daarbij voor de leverancier, tenzij hij vooraf meldt dat die kosten voor jou zijn.

Nieuwe regels gelden niet voor muziek
Deze nieuwe regels moeten consumenten in Europa beter beschermen. Het voordeel van de nieuwe regels is dat het overal in Europa geldt, dus ook voor online aankopen die je in het buitenland doet. Daarnaast geldt de langere bedenktijd voor online veilingsites, zoals eBay, maar dan moet je wel iets bij een professionele verkoper kopen. Het is voor aanbieders voortaan verboden om een toeslag bij betaling met creditcards te rekenen die hoger ligt dan wat de leverancier betaalt bij een creditcardmaatschappij. De consument mag ook niet op verborgen kosten prijzen stuiten, dus de prijs die je ziet, moet de echte prijs zijn. Extra’s die je kunt aanvinken en waarvoor je moet bijbetalen, zijn dan ook standaard uitgevinkt. Helaas gelden deze regels niet voor digitale goederen, zoals muziek, films en software.

Bron: Fiscaal Rendement

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Partners & preferred suppliers