Meer toezicht op auteursrechtorganisaties

22-8-2012

De collectieve beheersorganisaties die zorgen voor de incasso, het beheer en de verdeling van vergoedingen van auteursrechten, worden onder verscherpt toezicht geplaatst. Daarnaast kan het gebruikende bedrijfsleven zich makkelijker tot het College van Toezicht Auteursrechten en, voor tarieventoetsing in het individuele geval, tot de Geschillencommissie auteursrecht wenden. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel reeds aanvaard, naar verwachting gaat de wijziging in per 1 januari 2013.

Het College van Toezicht controleert nu vijf collectieve beheersorganisaties met een wettelijke taak. Dat zijn de vereniging Buma, de Stichting Exploitatie Naburige Rechten (Sena) alsmede de stichtingen De Thuiskopie, Leenrecht en Reprorecht. Straks houdt het College ook toezicht op organisaties die op vrijwillige basis gelden innen of verdelen, zoals Videma en de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma).

De nieuwe wet schept een strak kwaliteitskader voor en zal leiden tot meer transparantie bij de activiteiten van de auteursrechtorganisaties, zodat ze beter kunnen worden gecontroleerd. Het groeiende economische belang van de sector rechtvaardigt een veel sterker onafhankelijk toezicht op de activiteiten van deze instanties.

Straks moet het College vooraf instemmen met een eenzijdige stijging van de tarieven en moeten de tarieven, de licentievoorwaarden, kortingsregelingen, de beheerskosten en nevenfuncties van de bestuurders openbaar worden gemaakt. Ook wordt het mogelijk om grenzen te stellen aan de beheerskosten van de auteursrechtorganisaties, worden topsalarissen aangepakt en mag het College zonodig een last onder dwangsom en een bestuurlijke boete opleggen. Boetes kunnen oplopen tot 5% van de jaarlijkse incasso.

Ten slotte wordt voorzien in een snelle, gespecialiseerde en laagdrempelige afdoening van tariefgeschillen door de aanwijzing van een onafhankelijke Geschillencommissie auteursrecht. Bedrijven die klachten hebben over de hoogte van hun rekening kunnen daar straks terecht voor een snelle afdoening van hun bezwaren.

Bron: Rijksoverheid.nl en Antwoordvoorbedrijven.nl

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers