Mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland bekend

15-6-2011

Het Zuid-Hollandse Bergambacht is de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland, Helmond is de mkb-vriendelijkste stad. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van EL&I, waarin ruim 17.000 ondernemers zich hebben uitgesproken over het ondernemersklimaat in de Nederlandse gemeenten. Voorzitter Hans Biesheuvel maakte de winnaars gistermiddag bekend tijdens de jaarlijkse Zomerborrel van MKB-Nederland in Den Haag.

Bergambacht (bijna 9.800 inwoners) dankt de eerste plaats met name aan de tevredenheid van de plaatselijke ondernemers over het ondernemersklimaat in algemene zin. De Zuid-Hollandse gemeente behaalt daarmee het hoogste rapportcijfer, een 8,6. Ook op het gebied van communicatie en beleid scoort Bergambacht het beste. Bergambacht wordt op de ranglijst gevolgd door Skarsterlân op de tweede en Roermond op de derde plaats. De Zuid-Hollandse plaats neemt de titel over van Koggenland, dat zich in 2008 de mkb-vriendelijkste mocht noemen.

Van de grote steden in Nederland komt Helmond (ruim 88.000 inwoners) als beste uit de bus, gevolgd door Eindhoven en Zwolle. MKB-Nederland heeft dit jaar een aparte ranglijst gemaakt van de G36-steden, omdat die zich beter onderling laten vergelijken dan met (veel) kleinere gemeenten.

Aan de verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland ligt een grootschalig onderzoek ten grondslag, dat per provincie is uitgevoerd door Hanze Connect. In totaal hebben ruim 17.000 mkb-ondernemers (afhankelijk van de grootte 25 tot 50 per gemeente) gereageerd op vragen over vier onderwerpen: tevredenheid; communicatie en beleid met betrekking tot het mkb; prijs/kwaliteitverhouding van de gemeentelijke lasten en het imago (van ondernemers buiten de gemeente).

Rotterdam heeft bij mkb-ondernemers het beste imago; niet alleen van de G36 maar van alle gemeenten. In Skarsterlân zijn ondernemers het best te spreken over de prijs/kwaliteitverhouding van de gemeentelijke lasten.

MKB-Nederland heeft in 2008 voor het eerst de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland uitgeroepen. Met deze verkiezing wil de vereniging de lokale overheden prikkelen om de belangen van het midden- en kleinbedrijf goed in het vizier te houden en het lokale ondernemersklimaat te verbeteren. En het blijkt dat het initiatief dat ook daadwerkelijk in de hand werkt.

Gemeenten scoren dit jaar beter dan in 2008. Het gemiddelde cijfer is omhoog gegaan van een 6,4 naar een 6,8. Diverse lokale overheden (Leeuwarden, Meppel, Groningen) hebben een hogere positie op de ranglijst zelfs als doelstelling in de eigen beleidsplannen opgenomen. De gemeente die zichzelf het meest heeft verbeterd, is het Friese Dantumadeel, dat maar liefst 335 plaatsen is opgeklommen naar 67). Ook Vlieland (321 plaatsen gestegen), Leeuwarden (+301), Cuijk (+284) en Vlaardingen (+270) hebben grote stappen voorwaarts gezet.

Het complete onderzoeksrapport is via deze link in te zien.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Partners & preferred suppliers