Nepfactuur in omloop over vakbeurs

11-12-2017

De Fraudehelpdesk meldt dat Fair Expo ondernemers blijft bestoken met valse facturen over deelname aan een beurs. De kans dat ondernemers in de factuur trappen is aanzienlijk, aangezien veel informatie op de factuur correct is.

De factuur lijkt betrouwbaar, doordat veel ontvangers zich daadwerkelijk voor een beurs hebben ingeschreven. Die beurs zal plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, zoals vermeld op de factuur. Verder klopt de naam van de beurs en het standnummer dat het bedrijf is toegewezen. Waarschijnlijk heeft de afzender van de nepfactuur in openbare bronnen gevonden wie zal deelnemen aan een beurs en die vervolgens aangeschreven.

Er zijn meer 'aanbieders'…!
De energievakbeurs waarschuwt deelnemers dat zij een brief kunnen ontvangen van:

  • het Oostenrijkse bedrijf Construct Data (Fair Guide)
  • Expo Guide uit Mexico met een adres in Frankrijk
  • Inter Fairs uit Uruguay en
  • Event Fair/The Exhibitors Index uit Slowakije (Bratislava).

De echte vakbeurs benadrukt met klem dat er géén sprake is van samenwerking of verbondenheid is met genoemde partijen.

Ook InfraTech 2019 en de Metaalunie (in verband met de beurzen Pumps en Valves 2017) waarschuwen tegen dergelijke brieven.

Advies
Heb je je aangemeld voor een beurs? Wees dan extra kritisch op brieven die Fair, Expo, Guide en andere bij beurzen gebruikelijke woorden gebruiken in de afzender hebben. Ook wordt de beurslocatie nageaapt (logo- en naammisbruik). Vraagt men om het 'corrigeren van de eigen gegevens'? Pas dan op, dit is een veel gebruikte truc om een handtekening te scoren onder een (in de kleine letters verstopte) opdracht.

Wees alert en check liever tien voor niets dan één keer (flink) geld kwijt te zijn aan misleiding. Bij twijfel: neem contact op met de echte organisator (niet via gegevens op de mogelijke nep-brief/factuur). En raadpleeg de Fraudehelpdesk.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers