Nieuwe aanbestedingswet interessant voor 'kleine' evenementenbureaus en partycateraars

17-2-2012

Aanbestedingswet
De nieuwe aanbestedingswet is deze week door de Tweede Kamer aangenomen. 'Een belangrijke stap op weg naar eerlijk aanbesteden', aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Eenvoud en transparantie zijn de toverwoorden, waarbij de opdrachten niet langer geclusterd worden en dus kleine bedrijven ook een reeele kans maken.

'Het is goed dat we iets doen aan de klachten van ondernemers over onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen,' aldus minister Verhagen. 'Ook kleinere bedrijven moeten een eerlijke kans krijgen op opdrachten van de overheid', aldus de minister over de nieuwe aanbestedingswet.

Clusteren
Volgens het nieuwe wetsvoorstel mogen opdrachten niet meer zonder goede reden worden geclusterd. Daardoor maken kleinere bedrijven meer kans. Een bedrijf met 120 vestigingen mag bijvoorbeeld de schoonmaak van alle overheidsgebouwen niet meer bundelen in één aanbesteding. De overheid mag ook geen onredelijke contractvoorwaarden meer stellen. Hierdoor hoeft een kleine ondernemer niet alle risico’s van een bouwproject te dragen, terwijl die zich onmogelijk daartegen kan verzekeren.

De nieuwe aanbestedingswet zal nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Een wetsvoorstel van het vorige kabinet werd door de senatoren afgewezen. 'Een eerlijke aanbesteding is ook in het belang van de belastingbetaler,' aldus minister Verhagen. 'Daardoor neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt.' MKB Nederland liet in diverse media weten zeer tevreden te zijn met de nieuwe wetgeving.

CLC-VECTA-voorzitter Riemer Rijpkema noemt de nieuwe aanbestedingswet een goede ontwikkeling. 'Het is goed voor de prijs-kwaliteit-verhouding.'

'Een goede ontwikkeling die meer ondernemers in staat stelt mee te dingen naar opdrachten. Het zal verder het niveau van de prijs- kwaliteit verhouding doen stijgen. Maar ik ben er van overtuigd dat de meeste winst wordt behaald in de pragmatische en efficiëntere aanpak die hierdoor mogelijk wordt. Dit is met name een eigenschap waarin de kleinere ondernemer zich kan onderscheiden', aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA.

Bron: Eventbranche

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers