Nieuwe concertcijfers van Respons, VVEM en VNPF

19-1-2018

De 200 grootste concerten verkopen in 2017 €140 miljoen aan tickets en trekken daarmee 2,6 miljoen bezoekers.

MOJO Concerts, AFAS Live en Guus Meeuwis zijn respectievelijk de grootste organisator, grootste accommodatie en grootste concertreeks van 2017. Dit zijn enkele uitkomsten uit de nieuwe branchecijfers over concerten vanaf 3.000 bezoekers. De cijfers, die dit jaar voor het eerst zijn opgesteld, zijn een initiatief van onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) in nauw overleg met de Vereniging van Poppodia en -Festivals (VNPF). De cijfers zijn gepresenteerd op Eurosonic-Noorderslag in Groningen.

Economische impact grote concerten
In 2017 vonden er 199 grote concerten plaats, ruim 20% meer dan in 2015. De bijna 200 concerten trokken 2,6 miljoen bezoekers, gemiddeld trekt een 'groot' concert zo’n 13.000 bezoekers. De 2,6 miljoen bezoekers gaven in totaal € 142 miljoen uit aan tickets. Willem Westermann van de VVEM "Veel van onze leden zijn betrokken bij grootschalige concerten, wij zijn daarom blij dat wij nu ook cijfers hebben over dit ook uit economisch oogpunt belangrijke onderdeel van de evenementenindustrie".

Amsterdam concertstad van Nederland
Verreweg de meeste concerten vinden plaats in de concertaccommodaties AFAS Live en Ziggo Dome. Bij de stadionconcerten trok Amsterdam ArenA de meeste bezoekers (380.066), gevolgd door het Philips Stadion in Eindhoven (met dank aan Guus Meeuwis) en de Arnhemse GelreDome. Bijna 80% van alle concerten 3.000+ bezoekers in Nederland vinden plaats in Amsterdam. De 199 grotere concerten vonden in totaal op 22 binnen- en buitenlocaties plaats.

Concertcijfers-top-5.png

MOJO rules
Met zo’n 129 concerten in 2017 is MOJO Concerts met afstand de grootste concertorganisator in Nederland. De grotere concerten van MOJO trokken 1.3 miljoen bezoekers. In de nieuwe concertcijfers zijn Friendly Fire en André Rieu Productions de runners up met ieder 12 grote concerten. In totaal werden de 199 grotere concerten door 30 verschillende instanties georganiseerd.

Aansluiting op bovenstaande cijfers
De nieuwe concertcijfers sluiten aan op bestaande cijfers over concerten en andere muziekactiviteiten van onder andere de VNPF en de VSCD, de branchevereniging van o.a. theaters en schouwburgen. Arne Dee van de VNPF "het is echt machtig interessant te zien dat de 60 Nederlandse poppodia (cijfers VNPF) met zo’n 7.000 concerten per jaar net zoveel bezoekers trekken (2,5 miljoen) en ook zo’n € 140 miljoen aan omzet genereren als de 199 grotere concerten".

Factsheet Concerten 2017

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers