Nieuwe pensioenwet vanaf 1 januari 2023

11-5-2021

Begin dit jaar is er een conceptwetvoorstel voorgelegd aan heel Nederland om mee te denken om de pensioenwet te verbeteren. De ruim 800 reacties daarop moeten zorgvuldig gewogen worden, waarna minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwacht het wetsvoorstel begin 2022 bij de Tweede Kamer in te kunnen dienen.

De komende maanden wordt met de betrokken partijen verder gewerkt aan het wetsvoorstel, er worden toetsen uitgevoerd door onder andere AFM, DNB en de Belastingdienst, en er worden adviezen ingewonnen bij onder andere de Raad van State en het College voor de Rechten van de Mens. De nieuwe ingangsdatum is gekozen in samenspraak met sociale partners, jongeren- en ouderenorganisaties, pensioenfondsen, verzekeraars, uitvoeringsorganisaties en toezichthouders.

Wanneer de wet op 1 januari 2023 in werking treedt krijgen partijen maximaal 4 jaar de tijd, dus tot 1 januari 2027, om de nodige aanpassingen te doen. Wel wordt er gestimuleerd zo veel mogelijk vaart in het proces te houden en is het streven per 1 januari 2026, of waar mogelijk zelfs eerder, over te stappen naar het nieuwe stelsel.

Transitie-ftk
Onderdeel van de wetgeving is dat tijdens de overgang van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel het transitie-tfk (financiële toetsingskader) geldt. Dit betekend dat tijdens de overgangsperiode al zoveel mogelijk met de blik van het nieuwe stelsel naar de huidige situatie wordt gekeken.

In overleg met betrokken partijen wordt bekeken of het mogelijk is of het transitiekader eerder dan 1 januari 2023 in werking kan treden, mits het parlementaire proces dan is afgerond. Dan kan bijvoorbeeld eerder gebruik worden gemaakt van de voorgenomen verlaagde indexatiegrens.

Voor het jaar 2022 zal blijven gelden dat in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel onnodige kortingen worden voorkomen. Voornemen is om onder dezelfde voorwaarden als de voorgaande twee jaren in 2022 voor pensioenfondsen het aantal meetmomenten waarna aan het minimaal vereiste vermogen moet worden voldaan te verruimen, evenals de hersteltermijnen van het vereist eigen vermogen. Daarbij zal dus ook in 2022 een minimale dekkingsgraad van 90% worden gehanteerd.

Informatieplatform
Vanaf deze zomer komt er een gezamenlijk informatieplatform. Daar kunnen professionele partijen praktische informatie vinden. Bijvoorbeeld handleidingen over de te nemen stappen naar het nieuwe stelsel.  
  
In de kamerbrief gaat minister Koolmees ook specifiek in op openstaande vragen over het nabestaandenpensioen, de experimenten voor zzp’ers en de verkorting van de wachttijd in de uitzendsector.   


 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers